Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 06/12/2017
Επικαιρότητα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Πραγματοποιήθηκαν στις 2, 3 κ΄4  Δεκεμβρίου, οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Πρώτος συνδυασμός αναδείχτηκε η «ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ- ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» με επικεφαλής τον Παύλο Ραβάνη, ο οποίος εκλέγεται αυτοδίκαια, με ποσοστό 95% και 48 από τις 51 έδρες. (44 στο Τμήμα Βιοτεχνών – 4 στο Τμήμα Υπηρεσιών).

Ο δεύτερος συνδυασμός «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» με επικεφαλής το Γεώργιο Σιγάλα, συγκέντρωσε ποσοστό  5%  και κατέλαβε 3  έδρες  (2 στο Τμήμα Βιοτεχνών – 1 στο Τμήμα Υπηρεσιών).

Στα ψηφοδέλτια, συμμετείχαν συνολικά, 119 υποψήφιοι.

Πρώτος Σύμβουλος σε σταυρούς, για τρίτη συνεχή θητεία, επανεξελέγη από τον επιτυχόντα Συνδυασμό, ο κ. Βασίλης Λιαμέτης, Γενικός Γραμματέας του απερχόμενου Συμβουλίου και ακολουθούν επίσης από το προηγούμενο Συμβούλιο, ο Ευάγγελος Ρήνας, (προηγούμενος Οικον. Επόπτης), οι: Γεώργιος Καραμπίνας και Κωνσταντίνος Δούκας (Μέλη του προηγούμενου Δ.Σ) και ο Κωνσταντίνος Δαμίγος (ο προηγούμενος Β΄ Αντιπρόεδρος).   


Οικονομική  ενημέρωση

-Ακόμη έναν εξαιρετικά μακρύ κατάλογο με 82 προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, θα περιλαμβάνει το κείμενο συμμόρφωσης και το αναθεωρημένο μνημόνιο που θα κληθεί να εγκρίνει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.

Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ολοκληρώσει τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχει κλείσει οριστικά ποσοστό της τάξεως του 30%

-Την έντονη αντιπαράθεση συνδικάτων και κυβέρνησης προκάλεσε η κατάθεση το βράδυ της Δευτέρας και η απόσυρση λίγο αργότερα της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας με την οποία αλλάζει ο τρόπος απόφασης των επιχειρησιακών σωματείων για απεργία.

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει ότι στο εξής για να μπορεί ένα πρωτοβάθμιο σωματείο μιας επιχείρησης να πάρει απόφαση για απεργία, θα πρέπει να συμμετέχει στη γενική συνέλευση του σωματείου το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών του, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του σωματείου και όχι το 1/3 των εργαζομένων όπως ισχύει μέχρι σήμερα με βάση τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982.

-Αρνητική είναι η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση στα σχέδια που –σύμφωνα με πληροφορίες– καλλιεργούνται στους κόλπους της κυβέρνησης, να επιδιωχθεί ανάκληση του μέτρου μείωσης των συντάξεων το 2019, σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το μήνυμα που έστειλε, χθες, Ευρωπαίος αξιωματούχος ήταν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται από αυτά που υπέγραψε, ακόμη και μετά το τέλος του μνημονίου.

-Στα ύψη θα εκτιναχθούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι συντελεστές ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, πυροδοτώντας υπέρμετρες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται στα συγκεκριμένα νησιά.

Πρόκειται κυρίως για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας που δέχονται τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας και για τις οποίες στο τέλος του 2016 εξαιτίας των εκτάκτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, ανεστάλη για το χρονικό διάστημα από 1η/1/2017 η εφαρμογή του μνημονιακού μέτρου της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ.

-Σε σημαντική αύξηση του κινδύνου φτωχοποίησης ή αποκλεισμού μέρους της μεσαίας τάξης οδήγησε η κρίση, σύμφωνα με έρευνα της ΔιαΝΕΟσις για την κοινωνική ανισότητα στην Ελλάδα. Ο βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης είναι η αύξηση της ανεργίας ειδικά στις νεότερες ηλικίες, και πάντως όχι σε ηλικίες μεγαλύτερες των 55 ετών.

Στην Ελλάδα, η εισοδηματική ανισότητα σταδιακά μειωνόταν από το σχετικά υψηλό επίπεδο πριν από το 1980, με την τάση απομείωσης ουσιαστικά να διακόπτεται από την κρίση, καθώς από το 2009 η εισοδηματική ανισότητα αυξάνεται.

-Τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 έχουν ήδη αναρτηθεί στο Taxisnet και οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν περιθώριο μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου να τα εξοφλήσουν με μετρητά στα γκισέ των τραπεζών ή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ηλεκτρονικά ώστε να γλιτώσουν από τα υπέρογκα πρόστιμα.

-Σε εντυπωσιακό …. ράλι επιδόθηκαν χθες, οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, χάρη στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και στην επίσημη πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης στην ΗΔΑΤ των νέων ομολόγων όπως προέκυψαν από το πρόσφατο swap.

-Την αναβολή των αυριανών πλειστηριασμών σε Αθήνα και Πειραιά αποφάσισε το ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου λόγω της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας που θα ληφθούν.

 

Χρήσιμη ενημέρωση

-Ένα καυτό τριήμερο έχει να διαχειριστεί η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενόψει κυρίως της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα και την Παρασκευή στην Κομοτηνή, αλλά και των σημερινών εκδηλώσεων για τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team