Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 04/12/2017
Επικαιρότητα

-Ψηφίζουμε σήμερα έως τις 7 το απόγευμα για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Είναι απαραίτητη η συμμετοχή σας για την καλύτερη εκπροσώπησή σας. 

 

Εκλογικά Τμήματα:

  • Το κατάστημα του Επιμελητηρίου (Ακαδημίας 18 – Αθήνα – 1ος όροφος)
  • Η αίθουσα Τύπου του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου (Ο.Α.Κ.Α. – Είσοδος Ε΄ – ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ, επί της Λεωφ. Σπύρου Λούη)     


Οικονομική ενημέρωση

-Με τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA - Staff Level Agreement) μεταβαίνουν στο eurogroup o υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος και αναμένεται να την παρουσιάσει στους 19, με θετικά σχόλια και με ένα συνοδευτικό κείμενο το οποίο και θα αφορά την χρονική αλληλουχία των προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιήσουν οι Ελληνικές Αρχές σε δύο φάσεις, πριν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το eurogroup αφού λάβει γνώσει των συμφωνηθέντων θα προσδιορίσει και θα βεβαιώσει το ακριβές ύψος της δόσης (4η) που θα λάβει η Ελλάδα από το 3ο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα υιοθετήσει την απόφαση για τον χρόνο που θα συντελεστούν οι επόμενες κινήσεις.

Η τρόικα θα πρέπει να πιστοποιήσει την εκτέλεση των προαπαιτούμενων ως το euro working group της 11ης Ιανουαρίου, καταρτίζοντας την έκθεση συμμόρφωσης, την οποία θα υιοθετήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις 22 Ιανουαρίου.

Από τις 22 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης (περιλαμβανομένων αποφάσεων 6 κοινοβουλίων μεταξύ των οποίων και το γερμανικό).  Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τα περίπου 10 δισ. ευρώ της δόσης (τόσα έχουν υπολογιστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο) στα μέσα Φεβρουαρίου.

-Άμεσα, με βάση τις δεσμεύσεις στο Staff Level Agreement, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει διάταξη νόμου με την οποία θα προβλέπονται αυτεπάγγελτες διώξεις για όσους παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να φροντίσει δια του αρμοδίου υπουργού, για την αστυνομική περιφρούρηση των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία. Η σχετική διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή, στο πρώτο σετ νομοθετικών παρεμβάσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

-Το θέμα της ΔEH αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο αμέσως καθώς προχωρά το market test. Παράλληλα, από τις αρχές του έτους, θα πρέπει να αρχίσουν να δρομολογούνται οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες αναφέρονται στον προϋπολογισμό (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΛΘ, Ελ. Βενιζέλος και βέβαια ΔEH), προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για εισπράξεις 2,7 δισ. ευρώ το 2018. 

-Περικοπές στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων με μικρές αυξήσεις στα ποσά όσων έχουν 1 έως 2 παιδιά φέρνει ο νέος νόμος για τα οικογενειακά επιδόματα που θα καταβάλλονται από 1ης/1/2018 με νέα εισοδηματικά κριτήρια σε λιγότερους από σήμερα δικαιούχους.

Στα 70 ευρώ από 40 ευρώ σήμερα που ισχύει σήμερα διαμορφώνεται το οικογενειακό επίδομα για το πρώτο παιδί από την τελική συμφωνία κυβέρνησης δανειστών για τα οικογενειακά επιδόματα.

Οικογένεια με δυο παιδιά θα λαμβάνει 140 ευρώ το μήνα, ενώ με τρία παιδιά θα λαμβάνει επίδομα 380 ευρώ από 242 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ για τέσσερα παιδιά διαμορφώνεται στα 350 ευρώ. .

Παράλληλα βέβαια αλλάζουν και τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ καταργούνται τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων με τους δικαιούχους έως 34.000 ευρώ εισόδημα να μην χάνουν χρήματα σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

-Στις 905.440 έφτασαν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα που είχαν εγκριθεί έως σήμερα το πρωί,σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ. Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.111.371 αιτήσεις ενώ το μέσο ποσό ανά αίτηση ανέρχεται στα 576,09 ευρώ. 

-Σε προνομιακή θέση επανέρχονται χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι με τις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που σφραγίστηκε το Σάββατο. Παράλληλα η συνέπεια προς τους εργαζόμενους θα αποτελεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 βασικό κριτήριο δανειοδότησης μιας επιχείρησης από τις τράπεζες.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στις υπό διάλυση επιχειρήσεις θα εισπράττουν κατά προτεραιότητα μέρος των δεδουλευμένων που τους οφείλονται. Το ποσό αυτό ορίστηκε τελικά στα 9.669 ευρώ και προκύπτει ως εξής: ο κατώτατος μισθός επί 2,75% για 6 μήνες (2,75% χ 6 μήνες χ 586 ευρώ). Στη συνέχεια θα πρέπει να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια, η επιχείρηση που ζητάει δάνειο θα πρέπει να είναι ταμειακά εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους ή, σε αντίθετη περίπτωση, να παρουσιάσει συγκεκριμένο πλάνο αποπληρωμής οφειλών (δεδουλευμένων) το οποίο η τράπεζα θα εξετάζει αν τηρείται και αναλόγως θα αποφασίζει τη σταδιακή εκταμίευση του δανείου. Οι αλλαγές αυτές είναι απόλυτα σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και έρχονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μη καταβολής μισθών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 1 εκατ. εργαζόμενους που έχουν να δουν το... χρώμα του χρήματος από 3 έως και 18 μήνες.


Χρήσιμη Ενημέρωση

-Δεν αλλάζει τελικά το όριο ταχύτητας στις εθνικές οδούς από 130 σε 150 χιλιόμετρα, όπως προέβλεπε αρχικά το σχέδιο νόμου για τις μεταφορές, εξαιτίας αντιδράσεων από συγκοινωνιολόγους, ενώ καταργείται η έκπτωση 50% σε όσους πληρώνουν πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) εντός δεκαημέρου από την παράβαση και προωθείται σχέδιο ώστε όλα τα αυτοκίνητα να αποκτήσουν νέες πινακίδες κυκλοφορίας.

-Η ΕΣΕΕ με εγκύκλιό της ενημέρωσε τις Ομοσπονδίες μέλη της και τους Εμπορικούς Συλλόγους για τη λειτουργία των καταστημάτων τα φετινά Χριστούγεννα και τις Κυριακές του Δεκεμβρίου που αυτά είναι ανοικτά.

Δεδομένων αυτών, τα καταστήματα κατά τις φετινές γιορτές θα λειτουργήσουν κατά τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων, ήτοι στις 17 και 24 Δεκεμβρίου αντίστοιχα και στις 31 Δεκεμβρίου, τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους ότι το πλαίσιο ωραρίου για τις ανωτέρω Κυριακές καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 2224/1994.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team