Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 12/02/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Αντίστροφη μέτρηση για την τέταρτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση που θα έχει ως βασικό θέμα την υλοποίηση μέτρων ύψους 5 δις. ευρώ για τη διετία 2019 – 2020 και θα ξεκινήσει στην ουσία της από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας στις 19 Φεβρουαρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα δώσουν την εντολή στα κλιμάκια της ΕΕ, του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου, για εβδομάδα προετοιμασίας της ατζέντας και των βασικών θεμάτων.

Η δυσκολία της αξιολόγησης, βρίσκεται κυρίως στο ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα των μέτρων ύψους 5 δις. ευρώ που έχουν ψηφιστεί για τη διετία 2019 – 2020 και αφορούν περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου.

-Η Εφορία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε 17.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών και στήνει στα «έντεκα μέτρα» 73.000 φορολογουμένους.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που χρωστούν φόρους, τέλη και φοροπρόστιμα πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας. Είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στο κάδρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και νιώθουν ήδη τον κλοιό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, να σφίγγει απειλητικά γύρω τους.

Όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία, κατοικίες, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη εάν δεν φροντίσουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους θα τα δουν από την Πρωτομαγιά να βγαίνουν «στο σφυρί», με ένα «κλικ».

-Οι κινήσεις που προγραμματίζουν να υλοποιήσουν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες στην κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αιχμή τις ρυθμίσεις, τις πωλήσεις και τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί, τόσο με τους τραπεζίτες, όσο και με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 27-28 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Εν συνεχεία η κ. Νουί, θα μεταβεί στους Δελφούς, στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ για την οικονομία.


Χρήσιμη Ενημέρωση

-Σε νέους ελέγχους για χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα και μοτοσυκλέτες, προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να είναι έτοιμη να στείλει νέα πρόστιμα – φωτιά στους ιδιοκτήτες 500.000 ανασφάλιστων οχημάτων.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων, κινδυνεύουν με πρόστιμα 100 έως 250 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας, αλλά και με ποινικές κυρώσεις. Το ύψος του προστίμου θα υπολογίζεται με βάση το είδος και τον κυβισμό του οχήματός τους.
-Από τις 15 Φεβρουαρίου 2018, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, όμως για ακόμη μια φορά ο όρος «φιλοξενούμενος» θα προκαλέσει αντιδράσεις. Την 1η Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), με την οποία αλλάζουν οι κατηγορίες δικαιούχων και τα κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ.

Για την ένταξη στο νέο ΚΟΤ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από τις 15 Φεβρουαρίου 2018 στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (www.idika.gr). Αίτηση για ένταξη στο νέο ΚΟΤ πρέπει να υποβάλουν στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και όσοι είναι ήδη δικαιούχοι του ΚΟΤ.

-Εταιρείες που διεκδικούν τη δεύτερη ευκαιρία στον οικονομικό στίβο καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες που χτυπήθηκαν από την πολυετή κρίση εμφανίζονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που τηρεί η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και υποβάλλουν αιτήσεις διακανονισμού των υπερήμερων οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας «Το Βήμα», από τις 3 Αυγούστου 2017 ως και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2018 έχουν ξεκινήσει να συμπληρώνουν τις αιτήσεις υπαγωγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό 15.550 νομικά πρόσωπα. Το μέγεθος των οφειλών τους ξεπερνά τα 604,5 εκατ. ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από αυτές τις 15.550 αιτήσεις μόλις 15 έχουν ρυθμιστεί.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team