Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 10/10/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ευνοϊκότερος καθίσταται ο νέος αναπτυξιακός νόμος (ν. 4399/2016) για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και όσες δραστηριοποιούνται σε ορεινές και παραμεθόριες περιοχές.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις των μειονεκτικών περιοχών προβλέπεται ότι το υπόλοιπο της επιχορήγησης θα καταβάλλεται άπαξ με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Θετικές ρυθμίσεις επέρχονται και για τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους νόμους, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να επιστρέφει παρακρατηθέντα ποσά στις εταιρείες, λόγω μη αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου.

-Στο γραφείο του ελεγκτή για φορολογική και εισοδηματική… ανάκριση, άρχισαν να καλούνται φορολογούμενοι. Πρόκειται για την πρεμιέρα ελέγχων «αμερικανικού τύπου», για τη λεγόμενη «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας», όπου οι φορολογούμενοι καλούνται να προσκομίσουν όλα τα δεδομένα για τα εισοδήματα και τις δαπάνες τους των τελευταίων έως και δέκα ετών, αλλά και να δώσουν πληροφορίες για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν με μετρητά.

-Παράταση στην καταβολή των αναδρομικών εισφορών του 2016 για 900.000 αγρότες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, θα δώσει με σχετική απόφαση, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Όπως ανέφερε στον Realfm 97,8 πριν από λίγο, η απόφαση θα προβλέπει καταβολή των αναδρομικών από τον Ιανουάριο του 2018. Oι αναδρομικές εισφορές του 2016, ξεκινούν από τα 535 ευρώ και φτάνουν ακόμη και τις 3.200 ευρώ, και αφορούν 900.000 αγρότες, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ έπρεπε να πληρωθούν έως τις 30 Νοεμβρίου. 

-Για το 2018 μεταφέρονται  οι  όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις στις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου στο ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, η κα. Αχτσιόγλου τόνισε πως "το 2018 ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να έχει αυτό το πλεόνασμα το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε τις διορθωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. " "Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ έχει δημιουργηθεί γιατί έχουν αυξηθεί τα έσοδα από τους μισθωτούς και ελαφρώς η εισπραξιμότητα στους ελ. επαγγελματίες", σημείωσε η ίδια. 

-Την επανεξέταση των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (KOT) θα ζητήσει η ΔΕΗ, προκειμένου να μπει τέλος στο όργιο απάτης που συντελείται εις βάρος της Επιχείρησης αλλά και των καταναλωτών που πληρώνουν το κόστος του KOT ως Υπηρεσία Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τις στρεβλώσεις που έχει δημιουργήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. 

Διεθνείς εξελίξεις

-Είναι «ισχυρή και κοινή η αντίληψη» ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2017, δήλωσε χθες από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. «Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει επιστρέψει, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Στις 23 Οκτωβρίου η επιστροφή

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ πιο συγκεκριμένος ήταν ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών πρέπει να έχουν πάει στην Αθήνα ως τις 23 Οκτωβρίου.

-Πιο αισιόδοξο από το υπουργείο Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, εμφανίζεται το ΔΝΤ, αφήνοντας περιθώρια ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017 να αγγίξει ακόμη και το 2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών μελών, το Ταμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,6% του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team