Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 13/03/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Εξαιρετικά σκληρή προμηνύεται η «μάχη» ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την ημερομηνία ενεργοποίησης του μειωμένου αφορολογήτου αλλά και την εφαρμογή των «αντίμετρων» του 2019 και του 2020. Το θέμα θα παραμείνει ως εκκρεμότητα μέχρι τις αρχές Ιουνίου, καθώς για τη λήψη οριστικών αποφάσεων οι θεσμοί έχουν ζητήσει να έχουν στα χέρια τους τόσο τα τελικά αποτελέσματα για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά το 2017 όσο και τα πρώτα δεδομένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη φετινή χρονιά.

-Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το νέο πολυετές αναπτυξιακό της σχέδιο για την εποχή μετά το πρόγραμμα. Όπως επισημαίνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας το σχέδιο θα είναι ένα είδος «συμφώνου κατανόησης» και θα έχει τρεις αποδέκτες: τους θεσμούς, τις αγορές και το εσωτερικό της χώρας.

-Δύσκολη θα είναι φέτος η διαδικασία συμπλήρωσης του νέου αναμορφωμένου εντύπου Ε3, το οποίο πρέπει να συνυποβληθεί φέτος μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 1,5 εκατομμυρίου επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

Οι λογιστές που παρέλαβαν το νέο έντυπο σε ηλεκτρονική μορφή διαπίστωσαν ότι φέτος θα χρειαστεί να εμπλακούν με εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες και να υποβληθούν σε απίστευτη ταλαιπωρία για να το συμπληρώσουν σωστά. Ως το πλέον δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας συμπλήρωσης του νέου εντύπου Ε3 θεωρείται η αναλυτική δήλωση των λειτουργικών δαπανών κάθε επιχείρησης, ελεύθερου επαγγελματία και αγρότη, δηλαδή η συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν στα «διάφορα λειτουργικά έξοδα».

-Τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους θα συνδεθούν με την συνέχιση της εκτέλεσης των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ως τις 21 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, η μελλοντική επιτήρηση δεν θα περιέχει προληπτικές πιστώσεις, όμως το πιο κρίσιμο πολιτικά τεστ της κυβέρνησης θα είναι η επιμονή του ΔΝΤ να εφαρμοστούν και τα μέτρα για το αφορολόγητο και οι μειώσεις των συντάξεων.

-Περιορίζεται η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).  Toν Ιανουάριο περιορίστηκε στα 17,4 δισ. από 21,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μειώσει το όριο παροχής του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 3,2 δισ. ευρώ, στα 16,6 δισ. ευρώ. 

-Ηλεκτρονικό δίχτυ στους φορολογουμένους που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, π.χ. Airbnb, απλώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να εντοπίσει όσους κρύβουν τα εισοδήματα που εισπράττουν. Εντός του μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Χρήσιμη ενημέρωση

Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχουν αναρτηθεί σήμερα οι εισφορές Φεβρουαρίου 2018 των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή. Με νεότερη ανακοίνωση, ο ΕΦΚΑ θα γνωστοποιήσει την καταληκτική ημερομηνία καταβολής.  

-Δώρο Πάσχα δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Το Δώρο είναι κατοχυρωμένο από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό, και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

-Από σήμερα Τρίτη 13 Μαρτίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ». Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr έχει ενεργοποιηθεί από την Πέμπτη 8 Μαρτίου, αλλά κατά τις πρώτες ημέρες πιλοτικές λειτουργίας, εντοπίστηκε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις ώστε να κατοχυρωθεί η ασφάλεια του συστήματος, πριν να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων.

-Έντεκα προγράμματα παραμένουν ανοιχτά στον ΟΑΕΔ και περιμένουν αιτήσεις για επιδότηση μέχρι να συμπληρωθούν οι προβλεπόμενες από την προκήρυξη θέσεις. Αυτή την στιγμή παραμένουν κενές χιλιάδες από τις 112.000 θέσεις που επιδοτούνται με κονδύλια του ΟΑΕΔ στα πλαίσια των εν λόγω 11 προγραμμάτων. Ορισμένα παραμένουν ανοιχτά δυο χρόνια, άλλα μόνο μερικούς μήνες.

-Σε μείωση ακόμη και πάνω από 50% του προστίμου των 10.500 ευρώ που προβλέπεται για τον εντοπισμό αδήλωτου εργαζόμενου, αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κατηγοριοποίηση της έκπτωσης του προστίμου έχει ως εξής:

-Έκπτωση 50% θα δίνεται στον εργοδότη που θα δεχθεί να προσλάβει τον εργαζόμενο σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης για ένα έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό της έκπτωσης μπορεί να ξεπερνά και το 50% σε κάποιες περιπτώσεις.

-Έκπτωση έως 30% θα δίνεται στον εργοδότη που θα δεχθεί να προσλάβει τον εργαζόμενο σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης για έξι μήνες.

-Έκπτωση έως 20% θα δίνεται στον εργοδότη που θα δεχθεί να προσλάβει τον εργαζόμενο σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης για έξι μήνες.

Ωστόσο, σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές θα γίνονται αυστηρότερες στο οικονομικό σκέλος, ενώ δεν αποκλείεται να μπαίνει σε εφαρμογή και η προσωρινή αναστολή λειτουργίας.© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team