Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 13/09/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-"Όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να υλοποιηθούν" απάντησε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σε ερώτηση της "Καθημερινής" για τις συντάξεις στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε σε 12 ΜΜΕ στο Στρασβούργο.

Στην ουσία ο πρόεδρος της Ε.Ε. έβαλε "φρένο" στα σχέδια για μη περικοπή των συντάξεων, την ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες "άνοιξαν" και επισήμως το θέμα στους Θεσμούς την Τετάρτη και εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι δεν θα εφαρμοστεί, καθώς είναι ένα "αχρείαστο μέτρο" από τη στιγμή που οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup του Νοεμβρίου, ενώ τα σενάρια που εξετάζονται, είναι αν τελικά δεν περάσει το αίτημα ακύρωσης των περικοπών, είτε να ζητήσουν σύμφωνα με πληροφορίες, μικρότερη μείωση από το 18% ή τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

-Συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη, οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί, ο νόμος Κατσέλη, αλλά και ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι το θέμα παράτασης της ισχύος των δύο νόμων (εξωδικαστικού και νόμου Κατσέλη) και πέραν του 2018.

-Περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες, με μικρή περιουσία έως 60.000 ευρώ, θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στο 2019, με το ποσοστό της μείωσης να μειώνεται όσο αυξάνεται η περιουσία και να μηδενίζεται για περιουσίες πάνω από 200.000 ευρώ, σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ να συνεχισθεί το 2020 και να αφορά και τις περιουσίες πάνω από 200.000 ευρώ για να φθάσει το 50% για τις χαμηλές ιδιοκτησίες και το 30% μεσοσταθμικά. Με βάση τα παραδείγματα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, φθάνει έως τα 86 ευρώ το 2019 και έως τα 170 ευρώ το 2020.

-Έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ή το αργότερο στις αρχές του 2019, θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία της νέας ελεγκτικής Υπηρεσίας, που θα εποπτεύεται από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, θα απαρτίζεται από 135 ελεγκτές και θα έχει την αρμοδιότητα να ερευνά εξονυχιστικά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων ποινικού χαρακτήρα.

Η νέα αυτή Υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί υπό τη μορφή ενός νέου, μικρού και ευέλικτου ΣΔΟΕ, ονομάζεται «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος», υπάγεται απ' ευθείας στον υπουργό Οικονομικών και θα εποπτεύεται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

-Στα 4,49 δισ. ευρώ από 4,84 δισ. στα τέλη Ιουλίου, μειώθηκε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ (ELA), σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Παράλληλα η απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ περιορίστηκε στα 8,1 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team