Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 08/11/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Στα 6,5 δισ. ευρώ υπολογίζουν από τη φορολογική διοίκηση ότι θα ανέλθουν οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη το 2018. Όπως υποστηρίζουν, ρυθμίσεις αλλά και κατασχέσεις κινητών αξιών και ακινήτων, θα εκτινάξουν τα έσοδα, τα οποία στα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν φθάσει στα 4 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, σε διάστημα τριών μηνών η ΑΑΔΕ υπολογίζει να εισπράξει επιπλέον 2 δισ. Ευρώ, συνεπεία κυρίως της ένταξης των οφειλετών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. 

-Την ετυμηγορία των Βρυξελλών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας περιμένουν σήμερα κυβέρνηση και αγορές. Οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για τους ρυθμούς ανάπτυξης των κρατών- μελών δίνονται στη δημοσιότητα και στην περίπτωση της Ελλάδας είναι καθοριστικής σημασίας για τα σχέδια της κυβέρνησης και ειδικά για την πρόθεση να μην εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων το 2019.

-Τον Οκτώβριο, o Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχωρεί ελαφρώς και διαμορφώνεται στις 101 μονάδες (από 101,3 τον Σεπτέμβριο), σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της Βιομηχανίας που δημοσιοποίησε το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή, προκύπτει κυρίως από νέα έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τη μικρότερη υποχώρηση σε Λιανικό Εμπόριο, εξελίξεις που αντισταθμίζονται ωστόσο, από τη σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

-Ξεπέρασαν τις 350.000 οι αιτήσεις με τις διεκδικήσεις συνταξιούχων για την επιστροφή των αναδρομικών που έχουν κατατεθεί στον ΕΦΚΑ καθώς η συνεχής έκδοση νέων, πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων προκαλούν εύλογες προσδοκίες στους δικαιούχους. Χθες, ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε, πως από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου θα αποδέχεται μόνο ηλεκτρονικά αιτήσεις για τις αντισυνταγματικές περικοπές. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι  μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης. 

-Στην εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών των περίπου 250.000 δικαιούχων ένστολων, καθώς και όλων των υπόλοιπων κατηγοριών που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη. Αν και στο κείμενο δεν προσδιορίζεται ο χρόνος της εφάπαξ καταβολής των αναδρομικών, αξιόπιστες πληροφορίες την τοποθετούν το αργότερο ως το τέλος Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

-Πληρωμές αναδρομικών ετοιμάζεται να κάνει ο ΕΦΚΑ για συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων, γιατρών και πανεπιστημιακών, που έχουν τελεσίδικα δικαιωθεί με προσφυγές τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την επιστροφή των μειώσεων που είχαν στις συντάξεις τους μετά την αναπροσαρμογή των αποδοχών τους με τον νόμο 4093/2012.

Έγγραφο- ντοκουμέντο που αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" και το οποίο απευθύνεται στις 12/9/2018 προς τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, αναφέρει ότι η υπηρεσία συντάξεων του ΕΦΚΑ - Δημοσίου "βρίσκεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την υλοποίηση- εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν συνταξιούχους γιατρούς ΕΣΥ και μέλη ΔΕΠ". Οι προς εκτέλεση αποφάσεις αφορούν σε 550 δικαιωθέντες με επιστροφές αναδρομικών ύψους 13,7 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο αντιστοιχεί ποσό 25.000 ευρώ στον καθένα.

 

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team