Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 08/01/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ανοίγει ο δρόμος για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους 50.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν οφειλές άνω των 50.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «Realnews», οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα ξεκινήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου όταν και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επεξεργαστεί τους βασικούς άξονες της ρύθμισης, εντός της οποίας θα μπορέσουν να διευθετήσουν τις οφειλές τους γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, οικονομολόγοι, λογιστές και δεκάδες ακόμη ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστούν στο Δημόσιο χρηματικά ποσά άνω των 50.000 ευρώ. Κοινή συνισταμένη όλων των ρυθμίσεων είναι η υποχρέωση του οφειλέτη να προχωρήσει στην ενυπόγραφη δέσμευση άρσης του απορρήτου των καταθέσεών του.

-Την τακτική του «μαστίγιο και καρότο» προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με σημαντικά δανειακά ανοίγματα εφαρμόζουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και του ξεκαθαρίσματος μεταξύ βιώσιμων και μη, εταιριών. Τακτική, που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων χρήζει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, άμεσης και δραστικού χαρακτήρα αντιμετώπισης, καθώς από το σύνολο των 38 δισ. ευρώ, τα 22,8 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα, για πάνω από ένα έτος.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, κινείται σε δύο βασικούς άξονες, αφενός, της καταγγελίας του δανείου και την εκκίνηση ένδικων μέσων, αφετέρου, της υποχρεωτικής ανάλυσης βιωσιμότητας προκειμένου εν συνεχεία να υπάρξει ρύθμιση του δανειακού ανοίγματος.

-Και η εφορία θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό ακινήτων σε όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να σπάνε για πρώτη φορά στην ιστορία τους το φράγμα των 100 δισ. ευρώ πρόκειται να δώσει τη χαριστική βολή σε 4,2 εκατ. νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που υπό το βάρος της υπερφορολόγησης αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους και βρίσκονται σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Όσοι δεν φροντίσουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το Δημόσιο, θα δουν σύντομα τα ακίνητά τους να οδηγούνται σε πλειστηριασμό με ένα «κλικ». Κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια, θα εκποιούνται πλέον με διαδικασίες εξπρές.

-Αλλάζουν τα ποσά σύνταξης για 2,7 εκατ. συνταξιούχους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 με τις μειώσεις έως και 40% λόγω των προσωπικών διαφορών που βγάζει ο επανυπολογισμός συντάξεων βάσει του «νόμου Κατρούγκαλου».

Οι παλαιοί συνταξιούχοι, θα λάβουν τα ενημερωτικά τους σημειώματα πιθανότατα από τον Μάρτιο και μετά, αλλά στην …τσέπη τους οι περικοπές θα έρθουν με τη σύνταξη που θα πληρωθεί το Δεκέμβριο του 2018. Με τα έως τώρα δεδομένα και τις διατάξεις του νόμου 4472/2017, οι μειώσεις συντάξεων θα έχουν όριο το 18%. Αν δηλαδή τα ενημερωτικά συντάξεων δείχνουν διαφορές -25% ή -40% θα εφαρμοστεί το -18%.

-Στα 3,141 δισ. ευρώ περιορίστηκαν τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε να ρίχνει στην αγορά μέρος της δόσης των 700 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκε τον Οκτώβριο στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης.

Πολιτική ενημέρωση

-Την έξοδο από τα μνημόνια θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση με την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη σήμερα το πρωί και αναμένεται να μεταδοθεί απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.


Χρήσιμη ενημέρωση

-Έως τις 15 Ιανουαρίου 2018, έχουν δικαίωμα οι δικαιούχοι για το οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) να υποβάλλουν το έντυπο Α21 στο taxisnet. Πρόκειται για όσους εισέπραξαν με τη μορφή προκαταβολής τη δόση του Α΄ τριμήνου έτους 2017 και μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει αίτηση Α21 στο taxisnet.

-Ξεκινούν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις του 2018, οι οποίες θα λήξουν την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018. Λόγω των εκπτώσεων , τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 με ωράριο από ώρα 11:00 έως 20:00.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team