Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 10/05/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΚΑ η διαδικασία ανάρτησης των ειδοποιητηρίων για 1.155.534 ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2017.

Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών της περσινής χρονιάς και των ειδοποιητηρίων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, δεν αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μόνο εκείνους που ασκούσαν αποκλειστικά και μόνο επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα, κατά το έτος εκκαθάρισης και δεν είχαν παράλληλη ασφάλιση (αφορά ασφαλισμένους σε τ. OAEE, τ. ΕΤΑΑ και τ. ΟΓΑ).

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν και τα υπόλοιπα, περίπου 350.000, ειδοποιητήρια για τις υπόλοιπες κατηγορίες των μη μισθωτών που εκτός από το ελεύθερο επάγγελμα είχαν παράλληλη απασχόληση ως μισθωτοί ή αμείβονταν με δελτία παροχής υπηρεσιών. 

O αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «1.230.000 ασφαλισμένοι πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ».

-Σχέδιο για την ταχύτερη αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών όσων φορολογούμενων χρωστούν στην Εφορία αλλά ταυτόχρονα τηρούν τις ρυθμίσεις των οφειλών που τους έχουν χορηγηθεί επεξεργάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σε συνεργασία με τις τράπεζες, αναζητούνται τρόποι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και οι αδικίες που παρατηρούνται στο υφιστάμενο σύστημα και έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές να «στραγγαλίζονται» οικονομικά επιχειρήσεις και φορολογούμενοι, που αδυνατούν να επιβιώσουν επειδή έχουν μπλοκαριστεί όλοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Οι φορολογούμενοι που ζουν υπό το βάρος των κατασχέσεων ξεπερνούν το 1,1 εκατ. Με βάση τα όσα γίνονται σήμερα, όταν ένας φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή (συνήθως άνω των 500 ευρώ), για αξιόλογο χρονικό διάστημα βρίσκεται αντιμέτωπος με μέτρα εξαναγκαστικής είσπραξης.

-Σε πιλοτική εφαρμογή αναμένεται να τεθεί από 1ης Ιουλίου, το μεταφορικό ισοδύναμο, με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας να εισάγεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Bουλής προς επεξεργασία. Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, τέσσερα νησιά των Κυκλάδων και τρία των Ιονίων, ενώ η πλήρης εφαρμογή του για όλα τα νησιά αναμένεται από τον Ιανουάριο του 2019.

-Στην τελική ευθεία για την εξόφληση του ELA, μπήκαν οι ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, υποχώρησε στα 10,21 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, από 13,55 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Μπορεί η έκτακτη χρηματοδότηση να ήταν «σωσίβιο» το δύσκολο καλοκαίρι του 2015, όμως στην παρούσα φάση ροκανίζει την κερδοφορία των τραπεζών.

-Αμετάβλητος παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2018 σε σχέση με τον Απρίλιο 2017 (έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2017 με το 2016), αν και αυξήθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2018, λόγω κυρίως των ανατιμήσεων σε ένδυση - υπόδηση (επαναφορά των τιμών στα επίπεδα πριν τις χειμερινές εκπτώσεις), βενζίνη, φάρμακα και πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

-Σε 20,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Φεβρουάριο, μειωμένο μεν κατά 1,8 μονάδες από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 22,6% τον Φεβρουάριο 2017, αλλά αυξημένο, έστω και οριακά, από το αναθεωρημένο προς τα άνω 20,7% τον Ιανουάριο 2018. Οι άνεργοι ανήλθαν 978.072 άτομα και μειώθηκαν κατά 102.296 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2017 (μείωση 9,5%), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

-Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων και η δυσκολία αντιμετώπισης της καθημερινότητας, αναγκάζουν ολοένα και περισσότερους πολίτες να αποποιούνται κληρονομιές, κυρίως όταν αυτές σχετίζονται με ακίνητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2017 οι αποποιήσεις έφθασαν τις 130.000. Το νούμερο αυτό είναι εντυπωσιακό, καθώς είναι περίπου τριπλάσιο, συγκριτικά με τις αποποιήσεις του 2016 (54.422) και αυξημένο κατά 333% συγκριτικά με το 2013.


Χρήσιμη ενημέρωση

Αίτηση προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) η οποία θα συνοδεύεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι πολίτες είδαν επιδόματα και κοινωνικές παροχές να κατάσχονται από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, για χρέη προς τα ταμεία.

Το θέμα, προέκυψε μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο απευθύνθηκαν πολίτες μετά από κατασχέσεις σε τραπεζικές τους καταθέσεις, ποσών που προέρχονταν από προνοιακά επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές, που είναι ακατάσχετα.

Διευκρινίζεται ότι στα ακατάσχετα προνοιακά επιδόματα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η εισοδηματική ενίσχυση του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα θέρμανσης και τα έκτακτα βοηθήματα που χορηγούνται από Δήμους στους οικονομικά αδύναμους και πολύτεκνους σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Στις λοιπές ακατάσχετες κοινωνικές παροχές, περιλαμβάνεται και το ακατάσχετο κατά νόμο, μέρος των συντάξεων.


Διεθνές εξελίξεις

Στην κορυφή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επωφελούνται από τις επενδύσεις που προβλέπονται από το «σχέδιο Γιούνκερ», με στόχο την ανάπτυξη, κατατάσσεται με βάση το ΑΕΠ η Ελλάδα, σύμφωνα με tweet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση της Κομισόν, «το σχέδιο Γιούνκερ» αναμένεται να ενεργοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 283,7 δισ. ευρώ, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 90% του αρχικού στόχου.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team