Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 23/05/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Επενδυτικές ευκαιρίες στην Κροατία

Οι δυνατότητες για επέκταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Κροατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ), μέλος του Δικτύου ENTERPRISE EUROPE NETWORK, παρουσία πλήθους μικρομεσαίων επιχειρηματιών

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παριστάμενοι επιχειρηματίες, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα χαρακτηριστικά των αγορών, τις δυνατότητες πρόσβασης σε αυτές, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν, αλλά και πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.   

Παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Κροατία, ο κ. Χρήστος Φαρμάκης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α' του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ζάγκρεμπ, επισήμανε ότι η Κροατική αγορά καταγράφει τα τελευταία δυο χρόνια σημάδια σταθεροποίησης με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο ότι από το 2018 και μετά, η οικονομία της χώρας θα κινηθεί με σημαντικές ρυθμούς ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2016 ήταν 2,8%, ο πληθωρισμός -1,1%, ενώ το δημόσιο χρέος ανήλθε πέρυσι στο 84,2% του ΑΕΠ, δηλαδή 42,4 δισ. ευρώ. Η Κροατία κατάφερε να διατηρήσει τη χρηματοδότηση από τις αγορές, παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν χώρα υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Φαρμάκης επισήμανε, ότι η διάρθρωση της οικονομίας στηρίζεται κυρίως στις υπηρεσίες και τον τουρισμό κατά 74,6%, τη βιομηχανία κατά 22,1% και τη γεωργία κατά 3,3%.

Η φορολόγηση των φυσικών προσώπων γίνεται με δυο φορολογικούς συντελεστές 24 και 36%, ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι στο 4%, ενώ ο φορολογικός συντελεστής επί των κερδών των επιχειρήσεων φτάνει το 18%. Για αγρότες, βιοτέχνες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις η φορολογία είναι μικρότερη στο 12%.  

Όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κροατία μπορούν να ενταχθούν και σε ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης, καθώς στη χώρα θα εισρεύσουν ευρωπαϊκοί πόροι 10,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 και πόροι από πέντε διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αλλά και θα υλοποιηθούν διάφορα προγράμματα όπως twinning, Interreg med, Adrion κ.α.

H Παγκόσμια Τράπεζα κατέταξε στην 40η θέση την Κροατία το 2016, σε σχέση με το κόστος του επιχειρείν μεταξύ 189 χωρών, θέση βελτιωμένη κατά 15 μονάδες σε σχέση με το 2015. Μάλιστα στη χώρα το 2016 πραγματοποίησε ρεκόρ τουριστικών αφίξεων με τις εισπράξεις να φτάνουν 8,6 δισ. ευρώ. 

Στην Κροατία,  παρουσιάζουν σημαντική αύξηση οι εισαγωγές από την Ελλάδα σε υποδήματα, νήματα από συνθετικές ίνες, κουστούμια-ταγιέρ, παλτά, είδη ένδυσης, εσπεριδοειδή, ζωντανά  ψάρια, οργανικές ουσίες, λιπάσματα, φάρμακα, στα πολυμερή του Αιθυλενίου, στα ψυγεία και τους καταψύκτες.   

Ωστόσο, χρήζουν προσοχής για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές κάποια δομικά προβλήματα της Κροατικής οικονομίας, όπως η δημογραφική μείωση, η υψηλή ανεργία, η χαμηλή παραγωγικότητα, το βάρος του δημοσίου χρέους, η παραοικονομία, η αύξηση των επιτοκίων, η μη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουριστικό τομέα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Ζάγκρεμπ, στο τηλέφωνο 0038514835716. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση ecocom-Zagreb@mfa.gr.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team