Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 13/11/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ενέργεια, πλειστηριασμοί, επιδόματα και αποκρατικοποιήσεις, μαζεύουν σύννεφα στην προοπτική γρήγορης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, τη στιγμή που η κάθε καθυστέρηση μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη και του 2018 ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για νέα μέτρα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μέχρι και τις 27 του μήνα θα μπορέσουν οι Eυρωπαίοι τεχνοκράτες του EuroWorking Group να διαπιστώσουν πρόοδο στα τέσσερα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα, ώστε να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους ότι επίκειται τεχνική συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι και το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών, θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 29 του μήνα, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα 75 από τα 95 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί.

-Δύο εναλλακτικές δυνατότητες τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις ΔΟΥ και τα τελωνεία, έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχει, αυτή τη στιγμή, στους φορολογούμενους η ισχύουσα νομοθεσία. Σε περίπτωση αδυναμίας ένταξης σε μία από τις ρυθμίσεις αυτές, οι οφειλέτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους, όπως οι κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης και οι υποχρεωτικοί συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με τα απλήρωτα χρέη τους. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν προστασία για καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

-Ετήσια «Τέλη Κυκλοφορίας» από 192 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με μήκος από 7 μέτρα και άνω και μάλιστα με ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2017!

Τα παραπάνω ορίζει το άρθρο 86 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

-Σηκώνει το «γάντι» η κυβέρνηση και ανοίγει μέτωπο τόσο με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσο και με το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης καταθέτει εντός της εβδομάδας προς ψήφιση στη Βουλή, δυο τροπολογίες, ώστε να υπάρξει αυτεπάγγελτη δίωξη για όσους εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει έτοιμο το plan b σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα ασφαλείας των συμβολαιογράφων και οι πλειστηριασμοί θα γίνονται από δικαστικούς υπαλλήλους, χωρίς τη συμμετοχή συμβολαιογράφων.

-Σε περίπου 103.000 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε «αναμονή», ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων θα εκδοθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018. Από τις εκκρεμείς συντάξεις, οι περίπου 35.000 αφορούν συντάξεις χηρείας, περίπου 10.000 αιτήσεις αφορούν περιπτώσεις δικαιούχων οι οποίοι είχαν εργαστεί και στο εξωτερικό, ενώ άλλες 20.000 αφορούν αιτήσεις με διαδοχική ασφάλιση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ, ο κύριος όγκος αυτών των αιτήσεων αναμένεται να ικανοποιηθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2018.

-Οριστικά-τελικά ποσά σύνταξης με μειώσεις-σοκ έρχονται σταδιακά για 100.000 και πλέον αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από 13/5/2016 και μετά στα Ταμεία ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ και τραπεζών που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Τα νέα ποσά έχουν μειώσεις έως 40% (για όσους βγαίνουν από το πρώην ΤΕΒΕ), ενώ στο Δημόσιο, οι πρώτες αποφάσεις με τις συντάξεις βάσει του νόμου Κατρούγκαλου δείχνουν μειώσεις έως και 31%.

Στο ΙΚΑ οι νέες συντάξεις έχουν μειώσεις έως και 33,8% με ποσά από 407 ευρώ για 19 χρόνια ασφάλισης, έως 862 ευρώ με 32 χρόνια ασφάλισης. Στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου μάλιστα, αποκαλύπτονται περικοπές-σοκ, με καθαρές απώλειες που ξεπερνούν τα 500 ευρώ το μήνα!Χρήσιμη ενημέρωση

-Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β' 3944/9.11.2017) με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες δήλωσης και τροποποίησης των Επαγγελματικών Λογαριασμών των υπόχρεων με εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, η θέσπιση του Επαγγελματικού Λογαριασμού δίνει την δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να λαμβάνει πιστότερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

-Έως τις 13 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοικτή η τρίτη περίοδος υποβολής αιτήσεων για το δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Από το πρόγραμμα, το οποίο άρχισε να δέχεται και πάλι αιτήσεις από τις 8 Νοεμβρίου, επιχορηγούνται  με 5.000 έως 25.000 ευρώ (σ.σ. μπορεί να φθάσει και τις 50.000 ευρώ, σε περιπτώσεις συνεργασιών) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν, ή προτίθενται να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση, συναφή με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Πολιτικές εξελίξεις

-Σύμφωνα με την τελευταία, επίσημη ενημέρωση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ανάδειξη νέου αρχηγού στην Κεντροαριστερά, πρώτη με ποσοστό 42,5% αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη και με ποσοστό 25,1%.

Αναμένονται τα επίσημα αναλυτικά ποσοστά όλων των υποψηφίων για την ηγεσία, στον α' γύρο, τα οποία, όπως ανέφερε το γραφείο του καθηγητή, Νίκου Αλιβιζάτου θα ανακοινωθεί σήμερα Δευτέρα.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team