Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 13/09/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Πολύ χαμηλά είναι ο πήχης των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας. Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι σύντομη, ειδικά όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, καθώς κανένα από τα θέματα για τα οποία απαιτείται απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης -οριστικοποίηση ατζέντας της 3ης αξιολόγησης, εκταμίευση υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ- δεν έχει ωριμάσει.

-Η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και της κυβέρνησης. Κι αυτό, διότι από την εξέλιξη του πλαισίου, θα κριθεί εν πολλοίς η μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, αλλά και η επαναφορά χιλιάδων επιχειρήσεων σε τροχιά ανάπτυξης. Στη διάρκεια των επαφών, θα εξεταστεί και η ελληνική πρόταση για την εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών, για τις περιπτώσεις οφειλών που κυμαίνονται από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και δανειστές προς το παρόν δεν έχουν συμφωνήσει στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

-Πρώτα θα κλείσει η εκκρεμότητα για την αυτοματοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών από 20.000 έως 50.000 ευρώ εντός εξωδικαστικού μηχανισμού και μετά θα οριστικοποιηθεί η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εκτός εξωδικαστικού. Αυτό επισημαίνουν παράγοντες με γνώση του θέματος, καθώς υπάρχουν μια σειρά ζητημάτων που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων.

H κυβέρνηση επεδίωκε μια γενναιόδωρη ρύθμιση για πάνω από 400.000 οφειλέτες που δεν πληρούσαν προϋποθέσεις για να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ειδικότερα για οφειλές από 20.000 και πάνω μετά την αυτόματη διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων προς τη κοινωνική ασφάλιση ήθελαν να δώσουν τη δυνατότητα ώστε να διαγραφεί και μέρος της κύριας οφειλής, στο ύψος που αυτή θα καταστήσει βιώσιμη την επιχείρηση.

-Ρεκόρ έτους έσπασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τον Ιούλιο, καθώς οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα 2 δισ. ευρώ. Την ώρα μάλιστα που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συνεχίζει το «μπαράζ» των κατασχέσεων, ενώ με αμείωτη ένταση ασκούνται και ποινικές διώξεις κατά οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλέτες που έχουν πιαστεί συνολικά στο «δόκανο» της ΑΑΔΕ και των αναγκαστικών μέτρων έφθασαν τους 971.429, από 951.114 που ήταν τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να φθάνει στο 57,89% όσων έχουν χρέη στις εφορίες.

-Η μη καταβολή της αποζημίωσης μαζί με το έγγραφο της απόλυσης, είναι ο βασικός λόγος για να θεωρηθεί η απόλυση άδικη και καταχρηστική, ενώ σε περίπτωση παράλειψης καταβολής αποζημίωσης, έστω και μίας δόσης επέρχεται ακυρότητα της απόλυσης, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ.

-O ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, προκαλεί την πρώτη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η απαίτηση της πλευράς των δανειστών να ανακληθεί η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, η οποία εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου, προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει, οι πιστωτές θεωρούν ότι ο ΦΠΑ μειώθηκε χωρίς να έχουν δώσει το πράσινο φως και πρέπει να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Επίσης δηλώνουν ότι το θέμα έχει και δημόσιο αντίκτυπο, αφού η μείωση του ΦΠΑ προκαλεί «κενό» στα φορολογικά έσοδα που υπολογίζεται σε 34 εκατ. ευρώ για την διετία 2017 - 2018.

-Αναβλήθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την επένδυση στο Ελληνικό που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Είχε προηγηθεί η κατάθεση, από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, αιτήματος κήρυξης και οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team