Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 12/01/2018
Επικαιρότητα

«ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Β.Ε.Α»


Τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες βιοτέχνες είχε την ευκαιρία να αναλύσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλοη νέα Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας,  κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών επισήμαναν στον κ. Παυλόπουλο την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και του μη μισθολογικού κόστους, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, τα μέλη του Διοικητικής Επιτροπής, παρουσίασαν συνοπτικά, τις δράσεις που υλοποιεί το Επιμελητήριο για την στήριξη των επιχειρήσεων μελών του. Στόχοι της Διοίκησης για την επόμενη θητεία, είναι η διεύρυνση αυτών των υπηρεσιών, ώστε να είναι απολύτως στοχευμένες στην υποστήριξη των επιχειρήσεων, η τόνωση της εξωστρέφειας, η προώθηση της καινοτομίας και η μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) υπάρχει μια ετήσια αύξηση στη σύσταση νέων επιχειρήσεων, κατά 20,63% το 2017, ενώ για την ίδια περίοδο οι  διαγραφές υποχώρησαν κατά 66,14%.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμμετείχαν ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, οι Αντιπρόεδροι Κωνσταντίνος Δαμίγος και Ιωάννης Μάνος, ο Οικονομικός Επόπτης Άγγελος Τζίβας, ο υπεύθυνος Γ.ΕΜ.Η Κωνσταντίνος Δούκας, ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Χρήστος Λούσης και το Μέλος Γιώργος Παύλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε για άλλη μια φορά, την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς παραμένουν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.


Οικονομική ενημέρωση

-Σε νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα συζητηθεί εκ νέου η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, με τους θεσμούς να αναμένουν την τελική ψήφιση των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του EWG την Πέμπτη συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις καθώς δεν έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Εκκρεμούν πενήντα προαπαιτούμενα, τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι θα διεκπεραιωθούν. Από την πλευρά της, η τρόικα (και συγκεκριμένα η Κομισιόν) δεν παρουσίασε, όπως ήταν αναμενόμενο "έκθεση συμμόρφωσης" καθώς το πολυνομοσχέδιο, είχε μεν μεταφραστεί (περί τις 600 σελίδες) δεν είχε όμως "αξιολογηθεί". Αν οι αρχές ολοκληρώσουν και τις τελευταίες εκκρεμότητες, την ερχόμενη Παρασκευή 19 Ιανουαρίου θα μπορούσε να διεξαχθεί νέα τηλεδιάσκεψη του ΕWG και αμέσως μετά τη Δευτέρα 22 οι Υπουργοί να πάρουν τις αποφάσεις τους.

-Γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ θα κυμανθεί το ποσό της δόσης που αναμένεται να εκταμιευθεί μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει δημοσιεύματα που ανεβάζουν αυθαίρετα -όπως λέει- το ποσό της εκταμίευσης ακόμη και στα 7,5 - 8 εκατ. ευρώ.

-Νέα μείωση της ανεργίας καταγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 20,7% έναντι 23,3% τον Οκτώβριο 2016, από 20,8% που ήταν το αναθεωρημένο προς τα άνω ποσοστό τον Σεπτέμβριο 2017.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν σε 990.288 άτομα και μειώθηκαν κατά 123.054 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2016 (μείωση 11,1%) και κατά 4.528 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 (μείωση 0,5%).

-Στο αμέσως προσεχές διάστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους μέσω του TAXISNET με τη χρήση με χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή και χρεωστικών καρτών μέσα από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτών σχετικά με τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες για την πληρωμή φόρων στις συναλλαγές στον γκισέ.

-Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθμ. οικ. 526/10/2018) για το πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών.

Ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγήσει το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους 20.000 νέων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα. Ολόκληρη η ΚΥΑ στην Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ

Χρήσιμη ενημέρωση

-Mε 24ωρες απεργίες και στάσεις εργασίας αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ο πρώτος γύρος των κινητοποιήσεων αρχίζει σήμερα  με αιχμή την εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, σήμερα ακινητοποιημένοι θα είναι όλο το 24ωρο οι συρμοί του μετρό και του τραμ, ενώ για τρεις ώρες, από τις 12.00 έως τις 15.00, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ). Τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά σήμερα. Τα πλοία στα λιμάνια θα μείνουν δεμένα, λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ.

Παράλληλα, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 12:00 στην Ομόνοια. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team