Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 02/11/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης βρίσκεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που περιλαμβάνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. 

Συγκεκριμένα, θα προβλέπει από την 1η Ιανουαρίου του 2019, μείωση των εισφορών κυρίας ασφάλισης, από το 20% που είναι σήμερα στο 13,33%. Επισημαίνεται πάντως ότι n διάταξη του νομοσχεδίου, θα διατηρεί τη σημερινή ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών για κύρια σύνταξη στο 20% επί του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ. 

-H προστασία της πρώτης κατοικίας, θα αποτελέσει τελικώς το «μήλον της Έριδος», όπως όλα δείχνουν, μεταξύ τραπεζών, θεσμών και κυβέρνησης. Αντίθετος με την παράταση της προστασίας εμφανίζεται ο SSM -σύμφωνα με όσα αναφέρουν τραπεζικές πηγές- ενώ η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει το κοινωνικό πρόσημο. 

Η άποψη του SSM παραμένει αυτή που ήταν πάντα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές: πως, δηλαδή, η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί ανάχωμα για μια μερίδα κακοπληρωτών και δεν επιτρέπει τελικώς στις τράπεζες να καθαρίσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

-Να εφαρμοστούν, όπως έχει συμφωνηθεί, τα ψηφισμένα μέτρα για την περικοπή των συντάξεων, συστήνει εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις. Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις ανέφερε ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό.

Συμπλήρωσε, δε, ότι το ΔΝΤ θεωρεί την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου ως μια κίνηση που θα συμβάλλει στην απελευθέρωση του δημοσιονομικού χώρου για τις μη συνταξιοδοτικές κοινωνικές δαπάνες και τη μείωση της πραγματικής φορολογικής επιβάρυνσης.

-Ευθύνες σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών που εμπλέκονται σε παράτυπες διαδικασίες έκδοσης «χρυσής βίζας» και αγοραπωλησιών ακινήτων στο πλαίσιο επενδυτικής δραστηριότητας αναζητούν οι αρμόδιες αρχές με αφορμή την υπόθεση της εταιρείας ακινήτων του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, πρώην αντιπροέδρου της Jumbo. Δικαστικές και εποπτικές αρχές ελέγχουν τις συναλλαγές της Destiny Επενδυτικής -μονοπρόσωπης ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας (ΙΚΕ) που είχε συστήσει ο κ. Παπαευαγγέλου στις 11 Μαρτίου 2015, με 52 άτομα προσωπικό σήμερα- η οποία με επίσημη ανακοίνωσή της επιχείρησε να απαντήσει χθες στις φερόμενες κατηγορίες.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team