Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 16/06/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Το λόγο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις αγορές, για να κρίνουν εάν η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) και παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στις αγορές, δίνει η χθεσινή απόφαση του  Eurogroup,  που ενέκρινε τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε περισσότερο τα μέτρα για το χρέος, τα οποία αναμένεται να εξειδικευτούν στο διάστημα μετά την 27η Ιουλίου και μέχρι τη λήξη του προγράμματος, αλλά θα εφαρμοστούν στη λήξη του, τον Αύγουστο του 2018, εφόσον χρειαστεί.

Ουσιαστικά, στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η εφαρμογή των μέτρων παραπέμπεται για το καλοκαίρι του 2018, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στη βάση της απόφασης που είχε ληφθεί τον Μάιο του 2016 για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επεμβάσεις. Πάντως, χθες συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν μεν τα μέτρα το καλοκαίρι του 2018, αλλά να επιδιωχθεί ένας ποσοτικός προσδιορισμός τους νωρίτερα, προφανώς μετά τις γερμανικές εκλογές, ώστε να συμμετάσχει αμέσως μετά χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ.

Πάντως, σημαντική εξέλιξη θεωρείται η αποδοχή από το Eurogroup της γαλλικής πρότασης να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ντέισελμπλουμ, όταν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη των προβλέψεων η Ελλάδα θα αποπληρώνει ταχύτερα το χρέος, ενώ όταν είναι μικρότερη θα αποπληρώνει με βραδύτερο ρυθμό.

Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, ενώ για την περίοδο 2023-2060 έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης πλεονασμάτων ίσων ή άνω του 2%.

-Σοβαρές επιβαρύνσεις τουλάχιστον 20% έρχονται από φέτος για πολλές κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους μετά το 1992 με παράλληλη απασχόληση, αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους, «παλαιούς» και «νέους», οι οποίοι παράλληλα απασχολούνται σε εργασία που υπάγεται στην ασφάλιση του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθώς προκύπτει και γι' αυτούς υποχρέωση ασφάλισης σε όλους τους κλάδους.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που αφορά τον τρόπο υπολογισμού της βάσης των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων που έχουν παράλληλη απασχόληση, αφού όλοι πλέον ασφαλίζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2017 για το σύνολο των εργασιών που παρέχουν.

Μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας ή από την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας.

Αναλυτικά παραδείγματα για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού εισφορών στη Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ

-Πάνω από 4 έτη εκτός εργασίας βρίσκεται ένας στους 3 άνεργους, με την μακροχρόνια ανεργία να αποδεικνύεται το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στην ελληνική αγορά εργασίας. Παρά την υποχώρηση που καταγράφει το ποσοστό ανεργίας το α' τρίμηνο του 2017, στο 23,3% από 23,6% που ήταν το δ' τρίμηνο του 2016 και 24,9% το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι.

Πολιτικές εξελίξεις

-«Η Ελλάδα αποφάσισε τώρα βαθιές μεταρρυθμίσεις και υπό αυτή την έννοια επέδρασε θετικά η σκληρότητα την οποία επιδείξαμε και για την οποία κατηγορηθήκαμε από πολλούς. Όλα αυτά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Πέραν αυτού αποφασίσαμε τώρα, έπειτα από δική μας πρωτοβουλία, και ένα πρόσθετο πρόγραμμα για να τονωθεί η ανάπτυξη».

Δεν είναι η καλύτερη λύση. Αυτή θα ήταν να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία και να ζητήσουμε από το Δ.Σ. του ΔΝΤ να εγκρίνει μια εκταμίευση τώρα» παραδέχθηκε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team