Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 04/06/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Τη μείωση των εργοδοτικών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών από την 1η/1/ 2019 για τον κλάδο κύριας σύνταξης στο 6,66%, επί των μικτών αποδοχών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας μέχρι 25 ετών, από το 13,33% που ήταν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, ορίζει η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.

Η μείωση, αφορά όλους τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση και ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών τους. Το ποσό που προκύπτει από την καταβολή των μειωμένων εργοδοτικών εισφορών, καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών η οποία υπολογίζεται σε 43,29 ευρώ ανά εργαζόμενο κάτω των 25 ετών και αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής αύξησης της μισθολογικής και μη μισθολογικής δαπάνης, από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510,95 ευρώ και την αναπροσαρμογή του στα 650 ευρώ που ισχύει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Περισσότερες πληροφορίες στη Χρήσιμη Ενημέρωση του Β.Ε.Α

-Παρατείνεται ως 30 Σεπτεμβρίου 2019, η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει σχετική απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου.

Σημειώνεται ότι η αρχική προθεσμία έληγε στις 28 Ιουνίου.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της εφαρμογής, υποβλήθηκαν περισσότερες από 45.000 αιτήσεις οφειλετών.

Το ύψος των οφειλών που αφορούν οι αιτήσεις αυτές, ανέρχεται σε 402 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 311 εκατ. ευρώ είναι κύρια οφειλή και τα 91 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις.

-Παρατείνονται οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μεταφέρεται από τις 30 Ιουνίου στις 29 Ιουλίου 2019.

Σύμφωνα με την απόφαση:

-Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των φυσικών προσώπων παρατείνεται μέχρι τις 29-7-2019.

-Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται μέχρι τις 29-7-2019.

-Μπορεί το ενδιαφέρον όσον αφορά την έκθεση των θεσμών να επικεντρώνεται στις εκτιμήσεις τους για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη φετινή χρονιά, ωστόσο από αύριο αναμένεται να επανέλθουν στο προσκήνιο και όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με τα «προαπαιτούμενα» που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της 3ης και της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

H έκθεση, αναμένεται να εμπεριέχει πολλές σελίδες για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί -αλλά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν- στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων -η οποία κανονικά θα έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία κινητικότητα-, η ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (όπου επίσης υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις), η προώθηση του Κτηματολογίου (όπου ο αρμόδιος φορέας αναγκάζεται να δίνει τη μία παράταση μετά την άλλη) κ.ά.

-Οδηγίες σχετικά με τη μείωση του συντελεστή φορολογίας και παρακράτησης φόρου μερισμάτων από 15% σε 10% παρέχει με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το μέτρο ισχύει από την 1 Ιανουαρίου 2019 και το όφελος από τη μείωση για τους μερισματούχου θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2020.

-Χιλιάδες ασφαλισμένοι από τα ταμεία των επιστημόνων (ΕΤΑΑ), των αγροτών (ΟΓΑ) και του πρώην ΤΣΠΕΑΘ (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), που ήταν «εγκλωβισμένοι» επί χρόνια κυρίως στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), ο οποίος διεκδικούσε για λογαριασμό του πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές, αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία οφειλετών προς ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση, όσοι είναι οφειλέτες και επιθυμούν τη διαγραφή των οφειλών τους λόγω «εύλογης αμφιβολίας», κυρίως από τον πρώην ΟΑΕΕ, θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτημα στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια η διαδικασία της ρύθμισης των 120 δόσεων. Δηλαδή, πρόκειται για δύο διαφορετικές και διακριτές ηλεκτρονικές διαδικασίες διαγραφής και ρύθμισης χρεών. Προηγείται η ρύθμιση και διαγραφή χρεών λόγω «εύλογης αμφιβολίας» μέχρι 31/12/2016 και ακολουθεί η ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

-Ελαφρά βελτίωση του οικονομικού κλίματος, κατεγράφη τον Μάιο στη χώρα μας, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τον σχετικό δείκτη να κινείται ωστόσο, χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Οι καταναλωτές, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι, ενώ στις επιχειρηματικές προσδοκίες οι τάσεις είναι μεικτές, όπως προκύπτουν από την έρευνα του ΙΟΒΕ, η οποία επηρεάστηκε από το προεκλογικό κλίμα, αλλά δεν πρόλαβε να μετρήσει τον αντίκτυπο του αποτελέσματος της κάλπης.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ ενισχύθηκε οριακά τον Μάιο, στις 100,8 μονάδες από 100,3 μονάδες τον Απρίλιο και ήταν μειωμένος σε σχέση με τον Μάιο του 2018 (103,6).


Θέματα αγοράς

-Πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι να προκηρύξει μέσα στην εβδομάδα τη δεύτερη φάση του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη άνοιξη. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η δεύτερη φάση θα έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους και αποτυπώματος σε τουλάχιστον 22.500 κατοικίες.

Η νέα φάση που θα προκηρυχθεί, θα έχει πολύ ελάχιστες διαφοροποιήσεις από το πρόγραμμα που «τρέχει» ήδη. Μία από τις σημαντικότερες, θα είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής δικαιούχων με ακόμη μεγαλύτερα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα από τις υφιστάμενες οικονομικές κατηγορίες, στην περίπτωση που σχεδιάζουν να καλύψουν ένα μέρος του κόστους με τραπεζικό δανεισμό.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team