Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 10/05/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Να θεσμοθετήσει άμεσα και συνολικά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητεί από την κυβέρνηση η ΓΣΕΒΕΕ, ώστε να είναι σε ισχύ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, «κάτι που θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση, αλλά και τα δημόσια έσοδα».

 Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, σημειώνει πως μία από τις πάγιες θέσεις της, είναι η επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στον χαμηλό συντελεστή 13%, καθώς η προηγούμενη εμπειρία μείωσης του ΦΠΑ «είχε αφήσει γενικά ένα θετικό αποτύπωμα».

-Αυξήσεις έως και 100% στις προμήθειες για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών, είναι πιθανό να εφαρμοστούν μέσα στο καλοκαίρι για τους κατόχους χρεωστικών καρτών, που είναι συνδεδεμένες με λογαριασμούς εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ο νέος κανονισμός της Visa που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή της ισχύουσας τιμολόγησης.

-Πτώση άνω των 2 μονάδων, στο 18,5% κατέγραψε τον Φεβρουάριο, το ποσοστό της ανεργίας στο γενικό πληθυσμό της χώρας, έναντι 20,6% τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 3.829.554 άτομα, ενώ των ανέργων 871.556.

 

Θέματα αγοράς

-«Ανάσα» στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να δηλώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις τους, εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 10% στο ενιαίο ειδικό πρόστιμο, δίνει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, να καταργήσει την προσαύξηση των προστίμων για την υπαγωγή των αυθαιρέτων στον νόμο περί τακτοποίησης, η οποία επρόκειτο να ισχύσει από αύριο.
Στόχος είναι, να ενισχυθεί η προσέλευση των ιδιοκτητών, καθώς μέχρι τον προηγούμενο μήνα στις διατάξεις του νόμου είχαν υπαχθεί λιγότερα από 370.000 αυθαίρετα, ενισχύοντας τα Ταμεία του Δημοσίου με ποσό λίγο πάνω από 257 εκατ. ευρώ.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team