Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 15/05/2017
Δελτίο Τύπου «Αιφνίδιο χτύπημα στους Μικρομεσαίους επιχειρηματίες το πολυνομοσχέδιο»

                    Δελτίο Τύπου

«Αιφνίδιο χτύπημα στους Μικρομεσαίους επιχειρηματίες  το πολυνομοσχέδιο»

Για άλλη μια φορά, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, βρίσκονται σε αγωνία και ανασφάλεια, με την πρόσφατη επιλογή της Κυβέρνησης να νομοθετήσει την κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους, από το 2018.

Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, επιβεβαιώθηκε ο φόβος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το 2018, οδηγώντας σε αύξησή τους, άνω του 30% σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλουν σήμερα. 

Η έμμεση αύξηση των ασφαλίστρων για τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, προέκυψε αιφνιδιαστικά από την απαίτηση των δανειστών να μην αφαιρούνται ως δαπάνες από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Πρακτικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, τα προβλεπόμενα ποσοστά ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και όσους υπάγονταν ως αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, θα υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, ότι το μηνιαίο εισόδημα θα καθορίζεται με βάση το φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά για το 2018, η εισφορά υπολογίζεται επί του 85% του ως άνω φορολογητέου αποτελέσματος. Δηλαδή, θα δίνεται μια έκπτωση 15% μόνο για το 2018, ενώ από το 2019, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καλούνται να πληρώσουν όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με αυτά που καταβάλουν σήμερα.

Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας σήμερα, έχει εισόδημα 10.000 ευρώ: μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους, θα καταβάλει εισφορές 2.695 ευρώ. Το 26,95% του εισοδήματος του (20% για κύρια σύνταξη και 6,95% υπέρ ΕΟΠΥΥ).  

Το 2018, αφού δεν θα αφαιρεθούν οι εισφορές που κατέβαλε φέτος, θα πληρώσει 2.908,1 ευρώ, ετήσια αύξηση 7,9%, εφόσον εφαρμοστεί η έκπτωση του 15%. Το 2019 θα πληρώσει ολόκληρο το ποσό, δηλαδή 3.421,3 ευρώ. Ετήσια αύξηση 27%.  

Η υπέρογκη επιβάρυνση, αποδεικνύεται και μέσω της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες το 2018 θα πληρώσουν επιπλέον 53 εκατ. ευρώ, το 2019 124 εκατ. ευρώ, το 2020 126 εκατ. ευρώ και το 2021 128 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω, αρκούν για να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις πλήττονται για άλλη μια φορά βάναυσα, ενώ για χιλιάδες μέλη του Β.Ε.Α, η απόφαση της Κυβέρνησης για υπολογισμό της ασφαλιστικής εισφοράς με βάση το μικτό και όχι το καθαρό εισόδημα του επαγγελματία, αναμένεται να αποτελέσει την χαριστική βολή.  Οι συνέπειες αυτών των επιλογών, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη υπερφορολόγηση και την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων, εκτός από την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τη συνολική προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

Το Β.Ε.Α αξιολογώντας την πλήρη εικόνα της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης των μελών του, θεωρεί ότι κάθε ευρώ περαιτέρω επιβάρυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα προκαλεί από εδώ και στο εξής, ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την συγκεκριμένη ρύθμιση.

 

 

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team