Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 15/05/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-«Παράθυρο» ευκαιρίας για περισσότερους από 485.000 οφειλέτες να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά τους με την ιρλανδική μέθοδο Split and Freeze, ανοίγουν ευρωπαίου αξιωματούχοι με τις συστάσεις τους προς του Έλληνες τραπεζίτες να διευρύνουν την εφαρμογή του επίμαχου μοντέλου.

Σύμφωνα με πηγές, το μοντέλο της Ιρλανδίας που προβλέπει το διαχωρισμό υποθηκών, θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα στη χώρα μας εμποδίζοντας τα ιδρύματα να παρεκκλίνουν της στοχοθεσίας τους για ρυθμίσεις στεγαστικών, ύψους 8,6 δις. ευρώ σε βάθος διετίας. Η μεγαλύτερη δυσκολία καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με μελέτη της ΤτΕ τα στεγαστικά δάνεια εμφανίζουν τον υψηλότερο δείκτη MEA (43,4%) καταγράφοντας μάλιστα αύξηση σε σύγκριση με το τέλος του 2016 που ήταν 41,5%.

-Τη διεξαγωγή ουσιαστικής και επαρκούς διαβούλευσης με τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους, για το θέμα της διαιτησίας ζητούν από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου οι πρόεδροι του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας και του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος.

Στην επιστολή που απέστειλαν από κοινού ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ, προς την υπουργό, σχετικά με την υποχρεωτική διαιτησία και ειδικότερα σχετικά με τη νομική μελέτη που βάσει των δεσμεύσεων προς τους δανειστές θα αποτελέσει το αντικείμενο διαλόγου με στόχο την επανεξέταση του θέματος, επισημαίνεται ότι η διαιτησία είναι ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα για τα μέλη των οργανώσεών μας. Για το λόγο αυτό, θεωρούν ότι δεν έχει διενεργηθεί επαρκής διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους επί του κρίσιμου ζητήματος της υποχρεωτικής διαιτησίας.

-Με τροπολογία η κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% στις συσκευές υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, σε όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones). Ο ίδιο φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται και στα tablets και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μάλιστα η φορολογία γίνεται βαρύτερη αφού η τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ προβλέπει την επιβολή του τέλους του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως.

-Στις 14 Ιουνίου θα δημοσιοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αποκάλυψε χθες ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εξέλιξη που θα οδηγήσει και σε σημαντικές καθυστερήσεις ως προς την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό καθώς αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή τους, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν χρειάζεται να τροποποιηθούν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ή όχι.

-Από τα στοιχεία της Έρευνας Επενδύσεων στη Βιομηχανία την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου, προκύπτει ότι οι σχετικές δαπάνες το 2018 προβλέπεται να μειωθούν κατά 2,4%. Η δεύτερη αυτή εκτίμηση για το 2018 συνιστά σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση προς τα κάτω σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση στην έρευνα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2017, η οποία κατέληξε σε άνοδο της επενδυτικής δαπάνης για το 2018 της τάξης του 15,4%.

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και όχι από το πρώτο ευρώ και θα απολαμβάνουν το αφορολόγητο όριο των 8.600 ευρώ υπό τη βασική προϋπόθεση ότι έχουν δηλώσει επαγγελματική έδρα την κατοικία τους.

Αυτό προκύπτει από την αναλυτική εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, η οποία εκδόθηκε μετά την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων από μπλοκάκι.

Συγκεκριμένα, όταν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας παρέχει υπηρεσίες σε κάποιες επιχειρήσεις που δεν υπερβαίνουν τις τρεις, μπορεί να απολαμβάνει το αφορολόγητο όριο. Ταυτόχρονα, και στην περίπτωση που παρέχονται υπηρεσίες σε περισσότερες από τρεις επιχειρήσεις, θα πρέπει το 75% του εισοδήματος από το μπλοκάκι συνολικό να προέρχεται από μία επιχείρηση με την οποία συνεργάζεται, προκειμένου να φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και όχι από το πρώτο ευρώ.


Πολιτικές εξελίξεις

-Παράγοντες της δημόσιας ζωής και της αγοράς εκφράζουν τη βεβαιότητα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία με συμμετοχή του  ΔΝΤ  στο πρόγραμμα και εντός χρονοδιαγράμματος.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ανεπισήμως το χάσμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο για τη διευθέτηση του χρέους, επισήμως όμως εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος  λέει ότι δεν είναι καταστροφή αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ στο παρασκήνιο υπάρχουν πληροφορίες που έρχονται από πολλές πλευρές και είναι αντιφατικές.


Διεθνείς εξελίξεις

-H Süddeutsche Zeitung αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι «μέσα σε μια εβδομάδα θα διασαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά». Αναλυτικότερα το δημοσίευμα αναφέρει: «Στη διαμάχη σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι δανειστές έθεσαν μια νέα προθεσμία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφασίσουν μέχρι το επόμενο Eurogroup εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο τρέχον πρόγραμμα. Μια εμπιστευτική συνάντηση των διαπραγματευτών την Δευτέρα στις Βρυξέλλες δεν απέφερε αποτέλεσμα».

-Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρειάζεται συμφωνία για το ελληνικό χρέος την επόμενη εβδομάδα, στο Eurogroup  της 24ης Μαΐου, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του  ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. «Χρειαζόμαστε πραγματικά μία συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», είπε ο κ. Τόμσεν, μιλώντας στο δίκτυο CNBC.


Χρήσιμη ενημέρωση

-Μια απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι τόσους μήνες πλήρωναν τους λογαριασμούς του ρεύματος της ΔΕΗ, μέσω των ΕΛΤΑ. Τα ΕΛΤΑ παρακρατούσαν τα ποσά με αποτέλεσμα τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις να εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες αν και έχουν πληρώσει κανονικά το ποσό του ρεύματος που τους αναλογεί. Και το βασικό χάνουν και την έκπτωση συνέπειας του 15%, καθώς παρουσιάζονται ως υπερήμεροι.© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team