Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 08/10/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-«Φωτιά» έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, καθώς χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που… τρέχουν στα συμβολαιογραφεία για να προλάβουν τις νέες επιβαρύνσεις που έρχονται από τις αρχές του επόμενου έτους. Από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που εφαρμόστηκαν ήδη για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ και οι οποίες αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε αυξήσεις περίπου 20 φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα.

-Αλλαγές έρχονται όσον αφορά στο ύψος των αποδείξεων μέσω "πλαστικού χρήματος" που θα πρέπει να συγκεντρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι προκειμένου να πετύχουν το αφορολόγητο όριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τις εν λόγω αλλαγές που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2019.

Το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να μαζέψουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις θα έχει ως εξής:

- 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).

- 20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).

- 25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).

-Στη μέγγενη των τραπεζικών πιέσεων παραμένει εγκλωβισμένο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να δίνουν «μάχη» για τη διατήρηση του ψυχολογικού ορίου των 650 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης, αυτή την ώρα, καταγράφει απώλειες κατά 1,34% και διαμορφώνεται στις 650,17 μονάδες, διαπραγματευόμενος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

-Προ των πυλών βρίσκεται από την ΑΑΔΕ η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής της κινητής και ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων. Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, βάσει και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η πρώτη φάση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, με δεδομένο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση και η ένταξη σε αυτήν, όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

-Στο σφυροκόπημα, που έχουν δεχθεί οι μετοχές ιταλικών και ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα, αναφέρεται η Handelsblatt, επισημαίνοντας πως εγείρει φόβους για νέα τραπεζική κρίση στις δύο χώρες του Νότου. Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί πώς οι αναταράξεις αποτελούν σύμπτωμα διαφορετικών προβλημάτων. 

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 εκατ. ευρώ έχουν χάσει από τα μέσα Μαΐου στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, όσοι επένδυσαν στις ιταλικές τράπεζες- μία απώλεια άνω του 25%. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η τράπεζα Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. 

-Μια μείωση του ρυθμού γονιμότητας και η αύξηση του πληθυσμού άνω των 60 ετών κατά 10%, μειώνει τον ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 5,5%, όπως προκύπτει από έκθεση για την επίδραση της γήρανσης του πληθυσμού στην οικονομική ανάπτυξη, το εργασιακό δυναμικό και την παραγωγικότητα. Αντίθετα υπολογίστηκε ότι για κάθε αύξηση του δείκτη γονιμότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά 2% περίπου, αυτά είναι τα αποτελέσματα έκθεσης, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία μελετών και αναλύσεων PricewaterhouseCoopers για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού HOPEgenesis.


Κλαδικές ειδήσεις

-Εντός του έτους αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επένδυση στο Βιομηχανικό Πάρκο στα Οινόφυτα, το ύψος της οποία εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ.

Βάσει των πληροφοριών του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έχει σταλεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης της περιοχής των Οινοφύτων, και αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο να ψηφιστεί. Σήμερα στην έκταση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης (ΑΒΣ) των Οινοφύτων δραστηριοποιούνται περίπου 1.000 επιχειρήσεις και παράγεται το 35% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.

-Έφεση στον ΟΜΕΔ κατέθεσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις στον Επισιτισμό (ΓΣΕΒΕΕ/ΠΟΕΣΕ), προσφεύγοντας στην Πενταμελή Επιτροπή Διαιτησίας κατά της Δ.Α. ΤΡΙΜ.7/2018, που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team