Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 09/10/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του 2019 αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το κονδύλι των 62 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για το επίδομα θέρμανσης πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν το πετρέλαιο και εν συνεχεία να περιμένουν μήνες για να εισπράξουν το επίδομα.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου και η τιμή του εκτιμάται μεταξύ 1,15 έως 1,20 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές αναμένεται να είναι αυξημένες έως και 20% λόγω και του ράλι στις διεθνείς αγορές.

-Αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,4% για το 2019. Η πρόβλεψη αυτή είναι αναθεωρημένη επί τα βελτίω κατά +0,6%, καθώς τον Απρίλιο του 2018 το Ταμείο εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη φέτος θα ανερχόταν στο 1,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ.

-Επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με διαδικασίες fast track ετοιμάζει η ΑΑΔΕ. Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, ανοίγει ο δρόμος για να "τρέξει" αμέσως η νέα διαδικασία.

Το μέτρο που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προβλέπει την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για αιτήματα που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.

-Πιέσεις δέχθηκαν και χθες οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο, ενώ η αναβάθμιση από τη Fitch, που ενδεχομένως να μπορούσε να φρενάρει την πτώση των μετοχών ή να αντιστρέψει το κλίμα, ήρθε λίγο πριν από το κλείσιμο του Χ.Α. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έφθασαν να έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω από 5 δισ. ευρώ, κάτι που πραγματικά αποτελεί θλιβερό ρεκόρ.

Μέσα στην άλλη εβδομάδα οι τράπεζες συναντούν τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και κάνουν προετοιμασία για το κρίσιμο θέμα των «κόκκινων» δανείων, αλλά και συζητήσεις για το ενδεχόμενο κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

-Περισσότερους από 2.127 ελέγχους για την κατοχή και χρήση του συστήματος  POS διενήργησαν το τελευταίο διάστημα ανά τη χώρα κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΚ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 208.500 ευρώ σε επιχειρήσεις που αφορούν την εστίαση-αναψυχή (631), εμπορικές επιχειρήσεις (1.025), επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως συνεργεία, κομμωτήρια, σχολές οδηγών, γυμναστήρια κλπ (249), αρτοποιεία-ζαχαροπλαστεία (144) και παντοπωλεία (78).


Χρήσιμη ενημέρωση

-Πιθανότατα από τις αρχές του 2019, θα ισχύσει η παρακράτηση και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους «τίτλους κτήσης», καθώς η απαιτούμενη υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται να εκδοθεί νωρίτερα από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση θα είναι μειωμένες, σε 13,33% του αναγραφόμενου στην απόδειξη ποσού, όπως θα ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

-Την παράταση της προθεσμίας αλλά και τη δυνατότητα συγκεντρωτικής υποβολής των δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ζητούν με επιστολή τους προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή οι εφοριακοί.

-Στις 25-27 Νοεμβρίου, θα γίνει η πληρωμή της πέμπτης δόσης του επιδόματος παιδιού για το 2018, η οποία θα αφορά το δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου, στους δικαιούχους που θα έχουν εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση και θα έχουν υποβάλει την αίτηση A21 έως τις 20 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΑ σε ανακοίνωση του. 


Κλαδικές ειδήσεις

-Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που αφορά την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής από 21 Σεπτεμβρίου 2018 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας (ΦΕΚ 4419/04.10.2018, τεύχος δεύτερο).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό καλούν τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να ελέγξουν τον βαθμό συμμόρφωσης των εργοδοτών και κατά προτεραιότητα των ξενοδοχείων που είχαν επιβάλλει επιχειρησιακές συμβάσεις με ενώσεις προσώπων και τις κατώτατες αποδοχές.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team