Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 14/05/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Παράταση κατά μία ημέρα, πήρε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις και το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε στο Ζάππειο. Οι τροπολογίες, οι οποίες κατατέθηκαν χθες το βράδυ, αλλά και όσες είναι να κατατεθούν επιπλέον, ο αυξημένος αριθμός ομιλητών αλλά και η πρόθεση των πολιτικών αρχηγών να τοποθετηθούν, οδήγησε το Προεδρείο της Βουλής στην απόφαση να μεταφέρει κατά μία ημέρα την ψηφοφορία, η οποία όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθεί αύριο.

-Οι δικαιούχοι προσωρινής κύριας σύνταξης, όπως επίσης και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα, συμπεριλαμβάνονται τελικά στους δικαιούχους της 13ης σύνταξης. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, η 13η σύνταξη θα καταβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μαΐου στους λογαριασμούς όλων των συνταξιούχων.

-Την επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, ότι θα μειωθεί στο 13% ο ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και πως θα επανέλθει η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή φόρων και θα αυξηθεί το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες.

Σχετικά με τους συνεπείς φορολογούμενους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα επανέλθει η επιβράβευση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα ανέρχεται στο 2% του ποσού. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι με τροπολογία σήμερα θα προβλέπεται η αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού, από τα 1.200 ευρώ που είναι τώρα, ώστε να δοθεί «ανάσα» κυρίως στους επαγγελματίες.

-Μεγάλοι χαμένοι της 13ης σύνταξης είναι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, οι οποίοι θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο άθροισμα των μεικτών κύριων συντάξεών τους και όχι ολόκληρο το επίδομα που αντιστοιχεί σε κάθε κύρια σύνταξή τους. Όπως τονίζουν εκπρόσωποι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, η κάθε κύρια σύνταξη αποτελεί ακέραιο δικαίωμα, καθώς γι' αυτήν έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές. Ενδεικτικό είναι, ότι με βάση τη ρύθμιση ένας συνταξιούχος με δύο συντάξεις που αθροιστικά είναι 1.001 ευρώ θα λάβει μόνο το 30% της 13ης σύνταξης.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team