Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 14/06/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Σοκ προκαλούν τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που έχουν εισόδημα και από ελεύθερα επαγγέλματα, ενώ βαρύς είναι και ο «λογαριασμός» και για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Ειδικά για την πρώτη κατηγορία, ο φόρος του 2016 είναι έως και κατά 40% υψηλότερος σε σχέση με το 2015, λόγω των αλλαγών στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.

Ενώ για το 2015 ο φόρος υπολογιζόταν με διαφορετική κλίμακα για το κάθε εισόδημα, για το 2016 τα δύο εισοδήματα (από μισθωτές υπηρεσίες και ελεύθερο επάγγελμα) αθροίζονται και φορολογούνται με ενιαία κλίμακα και υψηλότερο συντελεστή το 45%. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 20.000 ευρώ και από το ελεύθερο επάγγελμα 25.000 ευρώ, καλείται να πληρώσει στην εφορία το ποσό των 12.851 ευρώ, όταν για τα ίδια εισοδήματα είχε καταβάλει πέρυσι 9.380 ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε πάνω από 37%.

Όσοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μπορούν να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει με πιστωτική κάρτα σε έως και 12 άτοκες δόσεις, ενώ υπάρχει και η λύση της μόνιμης ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών σε 12 δόσεις, με επιτόκιο όμως 8,76%.

-Περισσότεροι από 5.500 Έλληνες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ενοικιάζουν το όχημά τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Carky, ώστε να έχουν ένα έξτρα ετήσιο εισόδημα. Πάντως οι ιδιώτες που θα εκχωρήσουν το αυτοκίνητό τους στην Carky, θα λάβουν, σύμφωνα με την εταιρεία, ετήσιο εισόδημα από 4.000 ευρώ έως και 20.000 ετησίως ενοικιάζοντας το όχημά τους μόλις 150 ημέρες το χρόνο!

-Μειώσεις από 5,7% ως 13,15%, κατάργηση του επιδόματος συζύγου, κατάργηση της προσαύξησης βαρέων ενσήμων, αλλά και καταβολή αναπηρικών συντάξεων με ημερομηνία λήξεως στον ένα χρόνο από τη χορήγησή τους αποκαλύπτουν οι πρώτες οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης με τα ποσά-σοκ που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου για όσους υπέβαλαν αίτηση από τις 13/5/2016 και μετά.

-Σε αυτόματους συμψηφισμούς των χρηματικών ποσών που δικαιούνται να εισπράξουν από το Δημόσιο τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις πρώτα με τις  οφειλές τους προς την  εφορία και εν συνεχεία με τυχόν χρέη τους και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δημόσιες υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την εξόφληση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ή άλλων τίτλων είσπραξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του νόμου 4446/2016, τις οποίες θέτει άμεσα σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών.

-Την πρόταση του υπουργείου Οικονομίας για την κατανομή των πρόσθετων πόρων του ΕΣΠΑ, ύψους 970,7 εκατ. ευρώ, που δικαιούται η χώρα μας για την περίοδο 2014-2020 ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

-Χαράτσι 26,95% και σε όσους αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλος κτήσης) δρομολογεί από το 2018 το υπουργείο Εργασίας, στην προσπάθεια του να ενισχύσει τα έσοδα ΕΦΚΑ.

Στο υπουργείο έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας η οποία ετοιμάζει την πολυπόθητη εγκύκλιο που θα διέπει το νέο καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόμενοι της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (κάνουν τις συνεντεύξεις στις έρευνες), οι οποίοι χρησιμοποιούν κατά κόρον αυτή τη μέθοδο πληρωμής, έχουν ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μην πληρώνουν εισφορές για εισοδήματα έως 3.000 ευρώ.

Πολιτικές εξελίξεις

-Πυκνές είναι οι επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις από εκπροσώπους των δανειστών που μιλούν για συμφωνία ανάλογη με αυτήν της 22ας Μαΐου στο αυριανό Eurogroup ενώ χθες ο Πρωθυπουργός σήκωσε τους τόνους προαναγγέλλοντας συνέχιση της διεκδίκησης λύσης για το χρέος και στην Σύνοδο Κορυφής.

Το στοιχείο που διαφοροποίησε την επικαιρότητα χθες, ήταν οι δηλώσεις Σόϊμπλε από συνέδριο του Bloomberg στο Βερολίνο όπου δήλωσε βέβαιος για συμφωνία στο αυριανό Εurogrουp του Λουξεμβούργου.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team