Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 09/05/2019
Επικαιρότητα

Η θέση του Β.Ε.Α για τα μέτρα ελάφρυνσης

Το πακέτο των θετικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αναμφισβήτητα θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την αγορά και θα ανακουφίσει εκατομμύρια πολίτες, τονώνοντας το εισόδημά τους. Όμως, για άλλη μια φορά, διαπιστώνουμε ότι δεν θα υλοποιηθούν άμεσα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας τάξης, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση και την υπερφορολόγηση.

Σταθερή πεποίθηση του επιχειρηματικού κόσμου, είναι ότι η ανάπτυξη και η τόνωση της απασχόλησης δεν διασφαλίζονται με αποσπασματικά μέτρα, απαιτείται  η χάραξη μια μακροπρόθεσμης οικονομικής στρατηγικής, με αναπτυξιακά μέτρα και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που θα στηρίζονται κυρίως στη μείωση της φορολογίας, προκειμένου να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Μόνο εάν επιβιώσουν οι επιχειρήσεις θα έχουμε αύξηση της απασχόλησης και αύξηση του ΑΕΠ.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες περιμένουν από την κυβέρνηση να ανακοινώσει και να υλοποιήσει μέτρα ελάφρυνσης των φορολογικών συντελεστών και του ΕΝΦΙΑ της μεσαίας τάξης, ενώ για άλλη μια φορά δεν ακούσαμε κανένα μέτρο ανακούφισης, όσων είναι συνεπείς απέναντι στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.


Οικονομικά

-Αιφνιδίασαν δυσάρεστα τους θεσμούς οι προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, όχι μόνο γιατί δεν είχε προηγηθεί συνεννόηση μαζί τους, αλλά και γιατί δεν ήταν σύμφωνοι, ούτε με το μείγμα πολιτικής που επελέγη ούτε με τη διαφαινόμενη πρόθεση αλλαγής του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2020 και μετά. Το κλίμα αυτό μετέφεραν χθες πηγές τους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ωστόσο οι δημόσιες δηλώσεις τους ήταν αρκετά συγκρατημένες, στο πνεύμα του προεκλογικού μορατόριουμ, αλλά και εν αναμονή διευκρινίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

-Διπλό όφελος από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και από την επαναφορά της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα θα έχουν οι φορολογούμενοι από το 2020. Πρόκειται για τις σημαντικότερες παρεμβάσεις ελάφρυνσης στο πεδίο της άμεσης φορολογίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2020. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται από το επόμενο έτος και για τα εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ μειώνονται οι συντελεστές της για τα υψηλότερα εισοδήματα.

 Ειδικότερα, η εισφορά αλληλεγγύης από 1/1/2020 διαμορφώνεται ως εξής:

-Έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής ήταν και παραμένει μηδενικός. Γίνεται 0% (από 2,2% που είναι σήµερα) για εισοδήµατα από 12.000 έως 20.000 ευρώ.

-2% (από 5%) για το τµήµα του εισοδήµατος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.

-4% (από 6,5%) για το τµήµα του εισοδήµατος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.

-6% (από 7,5%) για το τµήµα του εισοδήµατος από 40.001 έως 65.000 ευρώ.

-8% (από 9%) για εισοδήµατα από 65.001 έως 220.000 ευρώ.

-10% (ο συντελεστής παραµένει αµετάβλητος) για εισοδήµατα άνω των 220.000 ευρώ.

-Εκτός λειτουργίας τίθεται σήμερα, Πέμπτη και το Σαββατοκύριακο το TAXISnet λόγω του ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης της πληροφοριακής υποδομής της.

 

Θέματα αγοράς

-Προς γενική παράταση για τη συλλογή δηλώσεων προχωρούν από το Κτηματολόγιο εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής (14,62%) αλλά και της αδυναμίας πολλών ιδιοκτητών να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 Μέχρι στιγμής η τρίμηνη παράταση (δηλ. το εξάμηνο για τους κατοίκους εσωτερικού) είναι ο κανόνας. Τώρα όμως, εξετάζεται να δοθούν επιπλέον τρεις μήνες. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής είναι αν αυτή η διευκόλυνση- παράταση δοθεί τμηματικά ή άπαξ.

Στόχος είναι έως τις αρχές του καλοκαιριού να έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Και αυτό διότι στις 10 Ιουνίου 2019 λήγει το εξάμηνο για 12 περιοχές (Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Αττική/ Μέγαρα και Οινόη) ενώ στις 17 Ιουνίου λήγει το εξάμηνο για άλλες επτά περιοχές (Λασίθι, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Πιερία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα).

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team