Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 06/08/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επί του προϋπολογισμού του 2019, θα βρίσκονται το Σεπτέμβριο κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα, ενεργοποιείται και για τη χώρα μας ο μηχανισμός ελέγχου, που ισχύει για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει, ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να υπάρχει πλήρης εικόνα για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού των «19». 

-Αισθητά μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εμφανίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα, περιορίστηκε σε 1,452 δισ. ευρώ έναντι 2,601 δισ. ευρώ που ήταν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017. Τις οικονομικές επιδόσεις του φετινού προϋπολογισμού, παρακολουθεί στενά το οικονομικό επιτελείο, καθώς βρίσκεται στην αναζήτηση υπερπλεονάσματος, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα έκτακτο κοινωνικό μέρισμα και κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

-Η ιδιωτική κατανάλωση, παραμένει αδύναμη και η παραγωγικότητα νωθρή μαζί με τους μισθούς, εν μέσω υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης. Με τον τρόπο αυτόν, το ΔΝΤ περιγράφει τον αντίκτυπο των δυσβάσταχτων φόρων στην ελληνική οικονομία, συστήνοντας την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη. Ειδικότερα, μέσα από την πρόσφατη έκθεση του άρθρου 4, το Ταμείο προτείνει τη μείωση του υψηλού φορολογικού βάρους στην εργασία και την ενοποίηση των συντελεστών ΦΠΑ με χαμηλότερο θεσμοθετημένο συντελεστή.

-Σε δύο πηγές οφειλετών εστιάζουν το σαφάρι για την είσπραξη οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, με στόχο να περιορίσουν την δημιουργία νέων χρεών -κυρίως για όσους έχουν νέες οφειλές έως 5.000 ευρώ- και να προχωρήσουν σε κάθε δυνατή ενέργεια, προκειμένου να αποπληρωθούν ή να ρυθμιστούν ληξιπρόθεσμα χρέη από ενεργές επιχειρήσεις.

Η προσπάθεια είσπραξης μέσω των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, αναμένεται να ενταθεί το φθινόπωρο, καθώς το ΚΕΑΟ θα πρέπει να εισφέρει στον Προϋπολογισμό του 2018 περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ από την είσπραξη οφειλών.

-Ασύμφορη είναι για εκατομμύρια φορολογούμενους με χαμηλά ετήσια εισοδήματα, η κατοχή και η χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτων. Ο λόγος είναι, ότι η εφορία αντιστοιχίζει τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, με πολύ μεγάλα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία ανεβάζουν στα ύψη τα τεκμαρτά φορολογητέα εισοδήματα των εν λόγω πολιτών και εν τέλει γίνονται αιτία, να καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος, τα οποία δεν αντιστοιχούν στα πολύ χαμηλά πραγματικά τους εισοδήματα.

Επιπλέον, σε κάθε τέτοια περίπτωση, με το συνυπολογισμό του τεκμηρίου του Ι.Χ., το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, εκτοξεύεται στα ύψη, με αποτέλεσμα να έχει πλέον μονιμοποιηθεί το φαινόμενο, εκατομμύρια πολίτες με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, να χάνουν φοροαπαλλαγές, δικαιώματα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και άλλες κοινωνικές παροχές, που χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

-Κάμψη παρουσίασαν τον Ιούνιο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 2,016 δισ. ευρώ έναντι 2,388 δισ. ευρώ τον Μάιο, καθώς το δημόσιο προχώρησε στην αποπληρωμή οφειλών, ύψους 372 εκατ. ευρώ.

-Υπέρ της σημαντικής μείωσης της χρονικής περιόδου παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να ελέγξει και να επιβάλει φόρους και πρόστιμα σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος στις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις, τάχθηκε η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 147/2018 γνωμοδότηση που εξέδωσε στις 30 Ιουλίου, η περίοδος παραγραφής στις περιπτώσεις αυτές, δεν είναι δεκαπενταετής, αλλά πενταετής, και μπορεί να παραταθεί για άλλα τρία έτη, μόνο σε περίπτωση που η εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης γίνει εντός του τελευταίου έτους της πενταετούς περιόδου παραγραφής.

-Την ύστατη λύση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου που συνδέεται με κόκκινο καταγγελμένο στεγαστικό ή εταιρικό δάνειο, επιστρατεύουν οι τράπεζες, με στόχο μια «φιλική διευθέτηση», ένα βήμα πριν βγει το ακίνητο στον πλειστηριασμό. Πρόκειται σύμφωνα με τους τραπεζίτες, για την τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς το 2019, τα συγκεκριμένα δάνεια θα οδηγηθούν είτε σε πλειστηριασμό του ακινήτου, είτε σε πώληση σε ξένο fund.


Πολιτικές εξελίξεις

-Μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτικής Προστασίας, θέμα ωρών θεωρείται η παραίτηση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ενώ έπειτα από συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αντικαταστάθηκαν χθες οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει ο μέχρι χθες υπαρχηγός, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος και νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ο μέχρι χθες υπαρχηγός, αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας του οποίου η παραίτηση αναμένεται, όπως και οι αρχηγοί που αντικαταστάθηκαν, είχαν ενημερωθεί από τον Πάνο Σκουρλέτη, που ανέλαβε τις αρμοδιότητες του κ. Τόσκα.  


Χρήσιμη ενημέρωση

-Ανοικτά εξακολουθούν να παραμένουν εννέα προγράμματα απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ, δύο από τα οποία ανακοινώθηκαν περίπου πριν από 18 μήνες (Φεβρουάριος του 2017). Μεταξύ των προγραμμάτων βρίσκεται και αυτό που αφορά αμειβόμενους με μπλοκάκι και είχε ως στόχο την «ενίσχυση της απασχόλησης 40.000 αμειβομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών», καθώς προβλέπει τη μετατροπή της σύμβασης παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Επισημαίνεται ότι όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ παρέχουν επιδότηση των θέσεων εργασίας είτε απευθείας στον ωφελούμενο άνεργο, είτε στον ωφελούμενο εργοδότη.

-Τους οφειλέτες του τ. ΟΑΕΕ των οποίων οι ρυθμίσεις μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και οι δόσεις τους καταβάλλονται μέσω πάγιας εντολής, ενημερώνει η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ότι στο πλαίσιο της πρώτης εφαρμογής της διαδικασίας είσπραξης των δόσεων από το ΚΕΑΟ και για τις περιπτώσεις που για οποιονδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατή η εξόφληση των απαιτητών δόσεων τον Ιούλιο, οι ανεξόφλητες δόσεις θα εισπραχθούν μαζί με τη δόση του Αυγούστου, χωρίς οι καταβολές να θεωρηθούν εκπρόθεσμες.

-Την Τρίτη, 28 Αυγούστου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πραγματοποιήσει την φορολοταρία για ηλεκτρονικές συναλλαγές που έγιναν από τους φορολογούμενους τον Ιούλιο 2018 στο aade.gr. Συγκεκριμένα , η φορολοταρία αποδείξεων της ΑΑΔΕ θα αναδείξει την ημέρα αυτή τους 1.000 τυχερούς που θα λάβουν από 1.000 ευρώ έκαστος στο aade.gr. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team