Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 09/10/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Οι πιθανές μελλοντικές αλλαγές στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα είναι και το τελευταίο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

-Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται ότι αναβάλλει άλλη μια φορά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά όχι με τις θέσεις του, αλλά με την απουσία του!

Ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος φαίνεται ότι αναβάλλεται για την εαρινή σύνοδο του Ταμείου τον Απρίλιο, αφού η φθινοπωρινή συνάντηση που θα ξεκινήσει επισήμως την Πέμπτη, βρίσκει το Eurogroup σε μεταβατική φάση.

-Σκληρό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα, προκαλεί η πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές ενεργών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Οι δανειστές, επιμένουν να υπάρχουν συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια που θα καθορίζουν την ένταξη στη ρύθμιση και το ύψος της μηνιαίας οφειλής, με στόχο να περιορίσουν την περίμετρο των υπό ένταξη οφειλετών. Συγκεκριμένα, η τρόικα ζητά η περιουσία να είναι μικρότερη από το 10πλάσιο της οφειλής, για να μπει κάποιος στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει το ύψος και ο αριθμός των δόσεων να καθορίζονται από έναν συντελεστή, ο οποίος θα προκύπτει από το οικονομικό αποτέλεσμα του καλύτερου έτους της τελευταίας 3ετίας (2014, 2015 και 2016) και θα υπολογίζει το εισόδημα δια το χρέος. Ζητούμενο, είναι ο μηχανισμός αυτός να προβλέπει μεν την ελάχιστη δόση, αλλά να μην οριοθετεί και το “ταβάνι”  αλλά το ελάχιστο ύψος της δυνητικά ρυθμιζόμενης οφειλής.

-Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για περισσότερους από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για τόνωση των εισπράξεων, τόσο των εφοριών όσο και του ΕΦΚΑ.

Η «μαύρη τρύπα» ύψους 1,8 δισ. ευρώ που καταγράφεται για τις φετινές εισπράξεις του Δημοσίου, στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2018 βάσει του οποίου τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού (σε ταμειακή βάση), μετά τη μείωση των επιστροφών φόρων, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,804 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας απόκλιση 3,6% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021, έχουν ήδη σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών. 

-Η κατάσχεση εκτείνεται μόνο στο μερίδιο που ανήκει σε εκείνον που έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και όχι σε όλο τον κοινό λογαριασμό αναφέρει η διεύθυνση εισπράξεων της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 9 του ν.δ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), όπως ισχύει , ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο καθώς και τη διακοπή της παραγραφής τους, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα κατά των οφειλετών, μεταξύ των οποίων και η κατάσχεση εις χείρας τρίτων. Με την ολοκλήρωση της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, επέρχεται αυτοδικαίως αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσης χρηματικής απαίτησης στο κατασχόν Δημόσιο, το οποίο πλέον καθίσταται δικαιούχος του συνόλου αυτής. Η κατάσχεση δεν αίρεται πριν την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε.

-Αύριο Τρίτη 10 Οκτωβρίου θα γίνει η καταβολή 4.200 νέων κύριων συντάξεων, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης. Οι υπάλληλοι στις αρμόδιες υπηρεσίες εργάστηκαν και το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να οριστικοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες κύριες συντάξεις.

-Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι στις 30-11-2017 λήγει η προθεσμία καταβολής μιας σειράς εισφορών.
Συγκεκριμένα :

• έτους 2016 - για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ,
• Β΄ εξαμήνου 2016 - για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ,
• Β΄ εξαμήνου 2016 - για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (αυτοτελώς απασχολούμενων και εργοδοτών)
Καλούνται οι ασφαλισμένοι να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να διατηρήσουν ενεργά δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή εισφορών. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team