Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEA



VEA

- 12/09/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Καθυστερήσεις, αστοχίες και υπερβάσεις στο δημοσιονομικό και άλλους πέντε καυτούς φακέλους της τρίτης αξιολόγησης καταγράφουν από χθες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο να έχουν πλήρη εικόνα πριν από το τέλος του μήνα.

Οι έλεγχοι που γίνονται από χθες και θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες έχουν προετοιμαστεί σε δύο τηλεδιασκέψεις που έχουν προηγηθεί ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα 95 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

-Στα 97,35 δισ. ευρώ ανήλθαν οι παλαιές και οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Ιούλιο, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 7,483 δισ. ευρώ έναντι 5,475 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν μόνο φορολογικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 5,723 δισ. ευρώ έναντι 4,282 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

-Χωρίς το επιπρόσθετο βάρος των αναδρομικών εισφορών για επικούρηση ή και εφάπαξ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2015 θα καταβληθούν και αυτόν το μήνα οι εισφορές των μη μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ.

Χθες, αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ταμείου μόνο οι εισφορές Αυγούστου κύριας ασφάλισης για 1,4 εκατ. αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να πληρωθούν έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, μεταθέτοντας για το επόμενο τρίμηνο τις πληρωμές των αναδρομικών εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ, καθώς και τον συμψηφισμό των εισφορών του 2017 με βάση το εισόδημα του 2016, που είναι όπως δείχνουν τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης χαμηλότερο από αυτό του 2015.

-Θέμα ημερών είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα πάρει σάρκα και οστά η πολυδιαφημισμένη λοταρία των αποδείξεων, που μέχρι τώρα «κολλούσε» σε τεχνικά αλλά και ουσιαστικά εμπόδια. Κι επειδή ήδη έχει περάσει το πρώτο εννεάμηνο του έτους, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια κλήρωση-κράχτη στο τέλος της χρονιάς, μαζί με τα Χριστούγεννα, όταν υπολογίζεται ότι θα μοιραστούν 8 εκατ. ευρώ.

-Περίπου 944 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει από την αρχή του χρόνου η βιομηχανία των κατασχέσεων οι οποίες αριθμούν τις 971.429 με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και το τέλος Ιουλίου.

Με βάση τα ίδια στοιχεία το επτάμηνο Ιανουαρίου Ιουλίου έγιναν συνολικά 132.375 νέες κατασχέσεις λογαριασμών ενώ το ποσό που εισπράχθηκε αντιστοιχεί στο 16,4% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία που έφτασαν τα 7,48 δισ. ευρώ φτάνοντας το μέσο μηναίο ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο 1.06 δισ. ευρώ.

-Πλεόνασμα 396,55 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο Ταμειακό πλεόνασμα 396,55 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο ΕΦΚΑ το επτάμηνο του έτους αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 440 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Ιούνιο οι εκκρεμείς κυρίες συντάξεις χωρίς έκδοση προσωρινής σύνταξης είχαν μειωθεί σε 104.243. 

-Σε εξέλιξη είναι οι αιτήσεις για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, καθώς και επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι ηλικίας 55-67 ετών για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.

Παράλληλα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προκήρυξε 4.000 θέσεις κατάρτισης για άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών, στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Τέλος ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος υλοποιεί δράσεις κατάρτισης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης για άνεργους νέους 18-24 ετών στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας – Logistics και του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων.

 

Χρήσιμη ενημέρωση

-Ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό της Αθήνας, από σήμερα Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν προκηρυχθεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αναλυτικά οι ώρες και οι μέρες των κινητοποιήσεων:

-Την Τρίτη 12/09 στάση εργασίας στον Ηλεκτρικό από τις 9 βράδυ έως την λήξη της βάρδιας.

-Την Τετάρτη 13/09 τα λεωφορεία θα έχουν στάση εργασίας από την αρχή της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως την λήξη της βάρδιας.

-Την Πέμπτη 14/09 θα έχει 24ωρη απεργία στον Προαστιακό. Τα δρομολόγια του Μετρό (Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο δεν θα εκτελούνται).

-Την Παρασκευή 15/09 στάση εργασίας στον Ηλεκτρικό από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι.





© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team