Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 11/06/2018
Επικαιρότητα

Πολιτικές εξελίξεις

-Διάγγελμα από το πόντιουμ του Μαξίμου και κύκλο ενημέρωσης στους πολιτικούς αρχηγούς για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, περιλαμβάνει η σημερινή ημέρα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, εφόσον το δεύτερο τηλεφώνημα Ζάεφ που θα γίνει εντός των επόμενων ωρών, επιβεβαιώσει την αισιοδοξία που από χθες εκφράζουν Αθήνα και Σκόπια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, έδωσε χθες αργά το βράδυ συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» και περιέγραψε τα πράγματα συμφωνημένα και τελειωμένα, ως η συμφωνία να έχει ήδη επιτευχθεί.

Στην πραγματικότητα, διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, εφόσον στο σημερινό του τηλεφώνημα ο κ. Ζάεφ δεχθεί τη χρήση του erga omnes όπως την έχει θέσει η Αθήνα, τότε οι δύο πρωθυπουργοί θα ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία δεν αναμένεται να επισφραγιστεί πριν από το φθινόπωρο.

-Την πεποίθησή του ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία- πακέτο, που θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της επόμενης ημέρας, εκφράζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος επισημαίνει, ενώ κάνει λόγο για ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία. Επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα προληπτικής γραμμής ή τέταρτου προγράμματος. 

 

Οικονομικές εξελίξεις

-Έως αύριο θα κατατεθεί προς ψήφιση και η τροπολογία για την προσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς σήμερα υπεγράφη και εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Το συνολικό ποσό βεβαίωσης, παραμένει σταθερό.

Με τα παραπάνω, ολοκληρώνεται η δράση εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων, δράση που είχε συμφωνηθεί ήδη από το 2ο μνημόνιο το 2012.

Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, είναι η εξής:

  • Σε 2.122 μειώθηκαν
  • Σε 4.302 έμειναν σταθερές
  • Σε 3.792  αυξήθηκαν   

Επίσης, με την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ, διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1000 στα 1050 ευρώ. Επιπλέον αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο, από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Με βάση τις νέες τιμές και τις παραπάνω αλλαγές, έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018.

Σύμφωνα με αυτήν:

  • Μειωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για 1.470.962 ή το 23% των φυσικών προσώπων.
  • Αμετάβλητα για 3.995.181 ή το 62%.
  • Ελάχιστη αύξηση από ένα έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.
  • Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ,  θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.
  • Mόνο για το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενους θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

 

-Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης, αναδεικνύονται οι πρωταγωνιστές στις προσλήψεις εργαζομένων. Από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον Μάιο προκύπτει ότι από τη δημιουργία των 108.725 νέων θέσεων εργασίας, οι 77.753 προσλήψεις -ποσοστό 71,51%- έγιναν στον χώρο των ξενοδοχείων και των υπηρεσιών εστίασης. 

-Δεκτή έγινε από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, η τροπολογία του ανεξάρτητου βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη, για τον ορισμό ορκωτού ελεγκτή, σε εισηγμένες εταιρείες. Με την τροπολογία, προτείνεται η αλλαγή της διαδικασίας ορισμού του ορκωτού ελεγκτή από τους μετόχους, οι οποίοι έχουν εκτελεστική εξουσία, που πηγάζει από τη συμμετοχή τους στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης A.E.

-Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαίου των Ανώνυμων Εταιρειών (Α.Ε.), το οποίο αποτελεί μέρος των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

-Την πανευρωπαϊκή πρωτιά στον δείκτη της εργασιακής ανασφάλειας εξακολουθεί να διατηρεί η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα τριμηνιαία στοιχεία της εταιρείας Nielsen. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως προς την εργασιακή ανασφάλεια, καθώς το 30% των Ελλήνων εκφράζει έντονες ανησυχίες για την εργασία του.

Την ίδια ώρα, ανήσυχο για την οικονομία δηλώνει το 27% των πολιτών, ενώ το 25% εκφράζει την ανησυχία του για τις οφειλές των νοικοκυριών.


Διεθνείς εξελίξεις

-Με την υπογραφή ενός κοινού κειμένου επισφραγίστηκε η ιστορική συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης. Στο κείμενο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επαναλαμβάνει την δέσμευσή του για την «πλήρη αποπυρινικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας».

 -Το ΔΝΤ -είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο- θα παραμείνει στην Ελλάδα, διαμήνυσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. «Ο τρόπος θα γίνει σαφέστερος μετά την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης» έσπευσε να προσθέσει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team