Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 30/06/2015
ΘΕΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Β.Ε.Α ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ως Α' Αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, θα ήθελα να καταδικάσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την επικείμενη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου για την συμφωνία της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μετά από πέντε μήνες απρόθυμης, προσχηματικής και τελικά αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης με τους «Θεσμούς», δεν ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης θέλησης των Θεσμών για συνεργασία, αλλά της ηθελημένης όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος έλλειψης πραγματικής βούλησης της Κυβέρνησης για συμβιβασμό. Για συμβιβασμό των απαιτήσεών της ή των προεκλογικών της ψευδαισθήσεων ή ακόμη χειρότερα των απατηλών της υποσχέσεων με τις οποίες παραπλάνησε εσκεμμένα κατά πάσα πιθανότητα ένα σημαντικό τμήμα του Ελληνικού Λαού, στις πραγματικές δυνατότητες της. Για αναγνώριση των εφικτών περιθωρίων ελιγμών από την πλευρά μας και παραχωρήσεων από την πλευρά των εταίρων μας και εν κατακλείδι του πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ της χώρας μας και των υπολοίπων συνομιλητών μας σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.
Το αποτέλεσμα των κατά γενική ομολογία αποτυχημένων χειρισμών της κυβέρνησης, όλο αυτό το διάστημα της διαπραγμάτευσης αυτής, ήταν το καταστροφικό για τη χώρα και για όλους εμάς τους επιχειρηματίες και πολίτες της χώρας, κλείσιμο από χθες, και για άγνωστο δυστυχώς ακόμη χρονικό διάστημα, των τραπεζών όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, και την επιβολή ελέγχων κίνησης κεφαλαίων που θα κρατήσουν για πολλούς μήνες, με ό,τι αυτό θα σημάνει για τις επιχειρήσεις της χώρας.
Ένα κλείσιμο, που δίνει τη χαριστική βολή σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια και υπονομεύει με δραματικό τρόπο την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και της οικονομίας της.
Αυτό το καταστροφικό γεγονός, δεν είναι αποτέλεσμα της άκαμπτης στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στην χώρα μας και στα «δίκαια αιτήματα» της κυβέρνησης, αλλά ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κατανοήσουν, να προσαρμοσθούν και να εφαρμόσουν τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ και της Παγκόσμιας Οικονομικής Κοινότητας, της οποίας εμφανώς κατά την άποψή μου και όπως αποδεικνύεται με βάση την πρόσφατη απόφαση για το δημοψήφισμα, δεν θέλουν να αποτελούν μέρος της.
Γιατί, για να είσαι μέλος μιας ομάδας, πρέπει πρώτα να γνωρίζεις τους κανόνες λειτουργίας της και στη συνέχεια να τους αποδέχεσαι και τελικά να τους εφαρμόζεις.
Η Κυβέρνηση λοιπόν, πρέπει άμεσα και πριν να συμβούν μη αναστρέψιμα αρνητικά γεγονότα για τη χώρα και την οικονομία της, για τα οποία όλοι οι φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας προειδοποιούσαν εδώ και πέντε μήνες και τους οποίους η Κυβέρνηση αγνοούσε προκλητκά, να αλλάξει στάση και στρατηγική, και να σταματήσει να τους περιφρονεί.
Πρέπει να αναγνωρίσει την αδυναμία της -αν όχι την απροθυμία της- να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα για τον Ελληνικό Λαό και την Ελληνική Οικονομία.
Πρέπει να ζητήσει την βοήθεια των υπολοίπων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους Εταίρους - Δανειστές μας, ή να παραχωρήσει τη θέση της σε μία Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που θα προσπαθήσει πραγματικά να σώσει έστω και την τελευταία στιγμή με τον πιο ανώδυνο αν και τελικά επώδυνο τρόπο την χώρα μας από την οριστική, ασύντακτη και καταστροφική για όλους και όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες χρεωκοπία, την έξοδο από το κοινό Ευρωπαϊκό Νόμισμα και κατά την συνέπεια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η χώρα σήμερα περισσότερο από ποτέ, μετά από πέντε μήνες καταστροφικής κυβερνητικής αδράνειας, αμφιθυμίας και ανικανότητητας και εν μέσω της τουριστικής περιόδου, που είναι η μοναδική ελπίδα οικονομικής επιβίωσης της χώρας μας και της οικονομίας της, χρειάζεται μία Υπεύθυνη Κυβέρνηση που δεν θα μηδενίσει τις προσπάθειες και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνικές Επιχειρήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια για να σταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν.

  • Η χώρα χρειάζεται μία Κυβέρνηση που θα λέει ΝΑΙ στην Ευρώπη με τους κοινά αποδεκτούς και γνωστούς σε όλους και όλες κανόνες της.
  • Μία Κυβέρνηση που θα λέει ανοιχτά και υπεύθυνα ΝΑΙ στο ΕΥΡΩ, χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους.
  • Μία Κυβέρνηση που θα λέει ΝΑΙ στο μέλλον.
  • Μία Κυβέρνηση που θα λέει ΟΧΙ στην αλλαγή νομίσματος.
  • Μία Κυβέρνηση που θα λέει ΟΧΙ στην ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
  • Μία Κυβέρνηση που θα λέει ΟΧΙ στην επερχόμενη καταστροφή του επιχειρηματικό κόσμου της χώρας και της κοινωνίας συνολικά.
  • Μία Κυβέρνηση που θα λέει ΟΧΙ στην περιθωριοποίηση και απομόνωση της χώρας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μα αγωνία για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.
Δημήτρης Τσάτσος
Α' Αντιπρόεδρος ΒΕΑ

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team