Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 06/06/2018
Επικαιρότητα

Χρήσιμη ενημέρωση

Συμψηφισμός εισφορών ΕΦΚΑ- Καταβολή εισφορών Απριλίου

-Τελευταία ευκαιρία μέχρι αύριο, Παρασκευή 8 Ιουνίου, έχουν οι 305.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με πιστωτικό υπόλοιπο από τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017, για να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ, αν θέλουν το υπόλοιπο να παραμείνει στον Φορέα και να συμψηφιστεί με τρέχουσες και μελλοντικές εισφορές. Όσοι δεν υποβάλλουν την επίμαχη αίτηση μέχρι αύριο, το πιστωτικό υπόλοιπο που απομένει από τον συμψηφισμό των εισφορών του 2017 θα πιστωθεί εντός 2μήνου στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει. Προσοχή, αν ο επίμαχος λογαριασμός δεν είναι ακατάσχετος, το ποσό ενδέχεται να κινδυνεύσει από τυχόν ηλεκτρονικά κατασχετήρια.

Στο μεταξύ, αύριο, 8 Ιουνίου, λήγει και η διορία καταβολής των τρεχουσών εισφορών Απριλίου 2018, τα ειδοποιητήρια για τις οποίες αναρτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 1 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως όσοι υποβάλλουν μέχρι και αύριο την αίτηση συμψηφισμού, μπορούν να εξοφλήσουν με χρήση του πιστωτικού υπολοίπου του 2017 την τρέχουσα εισφορά Απριλίου – η οποία καθίσταται μετά την Παρασκευή ληξιπρόθεσμη – και ενδεχομένως και τις επόμενες, ανάλογα με το ποσό του πιστωτικού υπολοίπου. 


Οικονομική ενημέρωση

-Τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις όποιες αλλαγές συμφωνηθούν έως την τελευταία στιγμή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, το «πακέτο» με τα εργασιακά, σειρά διατάξεων για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των ταμείων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι τη συμφωνημένη με τους δανειστές ημερομηνία της 15ης Ιουνίου. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει στα χέρια της το κείμενο συμμόρφωσης (compliance report) αρκετά εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ώστε εκεί η συζήτηση να επικεντρωθεί στα θέματα του χρέους, της μεταμνημονιακής εποπτείας αλλά και της αξιοποίησης των αδιάθετων κεφαλαίων που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του 3ου δανειακού προγράμματος του ESM.

-Αισιοδοξία ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, θα επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους εκφράζει κυβερνητικός αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters. Σημειώνει δε ότι η κυβέρνηση αναμένει δημοσιονομικό περιθώριο ύψους 700 εκατ. ευρώ το 2019 και 1,2 δισ. ευρώ το 2020 για φοροελαφρύνσεις και αύξηση των δαπανών. 

-Νοθευμένα ποτά, παραποιημένα φάρμακα και καλλυντικά και μαϊμού κινητά και ρούχα «κλέβουν» το 12,3% του συνολικού τζίρου στους συγκεκριμένους κλάδους, στερώντας την αγορά από τουλάχιστον 15.356 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του EUIPO (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε.), η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση έναντι των άλλων χωρών-μελών, με απώλειες περίπου 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 125 ευρώ ανά κάτοικο ετησίως.

-Σοκ αναμένεται να υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων από την 1η Σεπτεμβρίου που τίθεται σε ισχύ ο νέος τρόπος μέτρησης των εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου που ονομάζεται WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) και θα αυξήσει τα δεδομένα σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα και κατ' επέκταση το κόστος κτήσης αλλά και χρήσης.

Ειδικότερα η φορολογία για την απόκτηση καινούριων ή εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων υπολογίζεται πέραν της Αξίας Λιανικής προ Φόρων και από τις εκπομπές Co2. Με το νέο τρόπο υπολογισμού των εκπομπών ρύπων οι τιμές σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα θα αυξηθούν με αποτέλεσμα να κινηθούν ανοδικά τόσο οι φόροι που πληρώνονται κατά τον εκτελωνισμό του οχήματος όσο και οι τιμές διάθεσης των αυτοκινήτων.

-Mείωση κατέγραψε η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο, με το ποσοστό να υποχωρεί στο 20,1% από 20,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και από 22,1% που ήταν τον Μάρτιο του 2017. Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Μάρτιο του 2018 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.793.934 άτομα, οι άνεργοι σε 956.260ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ήταν 3.236.664 άτομα.

-Τη σύσταση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος από το 2021 και ενός υπερταμείου που θα διαδεχθεί το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ) και το οποίο μέσω μόχλευσης στις αγορές και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει συνολικές επενδύσεις 650 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, πρότεινε χθες η Κομισιόν. Το πρόγραμμα InvestEU θα είναι ένα μέσο που θα βασίζεται στην αγορά και τη ζήτηση. Ωστόσο, θα επικεντρώνεται και στη διαμόρφωση πολιτικών. Με την προσέλκυση χρηματοδότησης από ιδιώτες επενδυτές, θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την επιστημονική αριστεία και την κοινωνική ένταξη.

-Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών το πολυνομοσχέδιο μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του έως τις 15 Ιουλίου. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και ο προσδιορισμός της ημερομηνίας των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2019, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να είναι η 13η Οκτωβρίου.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team