Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 09/03/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική Ενημέρωση

-Κλείδωσε η έκπτωση 50% στις εισφορές κλάδου σύνταξης ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων (πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΤΑΝΤΠ, και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) που συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης και επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Με αίτησή τους στο περ/κό υποκατάστημα ΕΦΚΑ, μπορούν να καταβάλλουν τη μισή εισφορά, παραιτούμενοι ταυτόχρονα από την προσαύξηση της σύνταξής τους ως προς τα επόμενα έτη ασφάλισης. Προσοχή, από την ρύθμιση εξαιρούνται οι αγρότες (δεν εφαρμόζεται σε εισφορά που αφορά σε ασφαλιστέο αγροτικό εισόδημα), καθώς και οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αθροιστικά είναι :

-συμπλήρωση 40 ετών στον κλάδο Κύριας Ασφάλισης, σε ένα ή διαδοχικά σε περισσότερους του ενός Φορείς.

-Εξοφλημένες ασφαλιστικές εισφορές για την 40ετία.

Αναλυτικά η εγκύκλιος στη Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ

-Την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Μαρτίου, θα δημοπρατήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους 12μηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Είναι η πρώτη έκδοση τέτοιας διάρκειας από τον Απρίλιο του 2010, λίγο πριν εισέλθουμε στο μνημόνιο. 

-Το ποσοστό της ανεργίας στην χώρα μας υποχώρησε στο 20,8% τον Δεκέμβριο του 2017 από 23,4% ένα χρόνο νωρίτερα, όπως προκύπτει από στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.  Στην έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας αναφέρεται ότι ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε στα 3.760.399 άτομα, ενώ των ανέργων στα 989.199 άτομα.

-Νομοσχέδιο-μαμούθ κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης 8 Μαρτίου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο αλλάζει ριζικά τις εισαγωγές καινούριων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μειώνει όλα τα διοικητικά πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. και άλλα τα τριπλασιάζει ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη, θεσμοθετεί χαράτσι 30 ευρώ για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, αλλάζει τη χρήση στις γνωστές «γουρούνες» ενώ αλλαγές φέρνει στα Ταξί, στα ΚΤΕΛ, στα ΚΤΕΟ, στα Φορτηγά μέχρι και στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

-Με κοινή πρόταση για τη ρύθμιση δανείων 13,5 δισ. ευρώ που ανήκουν σε 115.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, θα κατέβουν σε δύο μήνες (σ.σ. αμέσως μετά τη θέσπιση του νέου πλαισίου για τον νόμο) οι τράπεζες.

Πρόκειται για δανειολήπτες που έχουν δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, σε περισσότερα από ένα πιστωτικά ιδρύματα -υπάρχουν περιπτώσεις που ο ίδιος δανειολήπτης έχει πάρει δάνεια και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες-, και για τους οποίους οι τράπεζες έχουν έρθει σε μεταξύ τους συμφωνία, με στόχο την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Αύξηση 19,5% σημείωσαν οι εξαγωγές τον Ιανουάριο χωρίς τα πετρελαιοειδή, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,7%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 2.536,9 εκατ. ευρώ και των εισαγωγών στα 4.521,1 εκατ. ευρώ.

-Στον ανασχεδιασμό του εντύπου Ε3 προχώρησε η  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ), προκειμένου να προσαρμοστεί στις διατάξεις περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων του ν.4308/2014, καθώς και για να αποτυπωθούν σε αυτό με πληρέστερο τρόπο τα αποτελέσματα και το σύνολο των οικονομικών πληροφοριών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν συμπεριληφθεί δυναμικοί πίνακες, όπου αναλύονται οι αναγραφόμενες οικονομικές πληροφορίες της επιχείρησης (αγορές, πωλήσεις, έξοδα κ.λπ.). Επίσης, περιλαμβάνεται πίνακας για την αναγραφή των μετόχων των ανώνυμων εταιρειών.

-Περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου, προκειμένου να σπεύσουν στα πρώην ταμεία τους και να υποβάλουν αίτηση για να αυξήσουν τη σύνταξή τους ή ακόμη να λάβουν και δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη έχουν χιλιάδες διπλοασφαλισμενοι στο Δημόσιο και τα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΤΤΔΥ τ ΤΔΝΠ).  

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team