Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 11/06/2019
Επικαιρότητα

Πολιτικές εξελίξεις 

Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα ζητήσει από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
Το «ραντεβού» του κ. Τσίπρα με τον κ. Παυλόπουλο έχει κλειστεί για τις 18.30, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.

Οικονομικά

Περίπου 1.000.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, είναι οι πλέον ζημιωμένοι από την κατάργηση των φορολογικών «αντιμέτρων» του ν. 4472/2017, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή με τροπολογία. 
Τα καταργηθέντα «αντίμετρα» προέβλεπαν τη μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και τη σημαντική μείωσή της για τα εισοδήματα από 30.000,01 έως 65.000 ευρώ. Σε αντίθεση με τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όσοι ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες θα είχαν 100% οφέλη αν δεν καταργούνταν τα συγκεκριμένα «αντίμετρα». 
Για τους φορολογούμενους αυτούς, δεν ισχύει κανένα αφορολόγητο όριο (τα καθαρά εισοδήματά τους φορολογούνται με 22% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ), οπότε  η περικοπή του αφορολογήτου δεν τους προκαλούσε καμία ζημία. 
Αντιθέτως, τα φορολογικά «αντίμετρα» που είχαν νομοθετηθεί, ταυτόχρονα με την περικοπή του αφορολογήτου, με σκοπό να εφαρμοστούν κι αυτά από την 1η-1-2020, θα είχαν ως συνέπεια τη μείωση των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών με ατομικές επιχειρήσεις έως και κατά 2.151 ευρώ! 

Επενδύσεις στους τομείς της έξυπνης τεχνολογίας, των καθαρών μορφών ενέργειας, των δικτύων (οδικών και ψηφιακών) και πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της κοινωνικής εμβάθυνσης και καταπολέμησης της φτώχειας, χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, στη χώρα μας κατανέμονται 19,2 δισ. ευρώ (σε τιμές 2018) για το 2021-2027, έναντι 17,8 δισ. ευρώ (τιμές 2018) για το 2014-2020, δηλαδή αύξηση των πόρων από την Πολιτική Συνοχής κατά 1,4 δισ. ευρώ (+8%), σε σχέση με την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο. 

Για μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αναβάλλεται η ουσιαστική συζήτηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, επί της έκθεσης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και επί της πορείας της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, τμήμα της οποίας είναι και η πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού.
Μπορεί η έκθεση για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση να είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της 13ης Ιουνίου, ωστόσο και οι Ευρωπαίοι αλλά και η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιφυλαχθούν μέχρι να υπάρξει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. 

Μία νέα τροπολογία για τα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και η ψήφιση θα γίνει σήμερα. Όπως τονίζεται με την προτεινόμενη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης των δόσεων δανείων που χορηγήθηκαν από ανώνυμες τραπεζικές εταιρείες με επιδότηση του επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ.
Ειδικότερα παρέχεται η εξουσιοδότηση με απόφαση του υπουργού Εργασίας- μετά από γνώμη του ΟΑΕΔ- να μπορούν να επιδοτούνται οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους από ανώνυμες τραπεζικές εταιρείες με επιδότηση του επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ.

Αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά και σε αυτήν που θα προκύψει από τις εκλογές, να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί, στέλνει το Βερολίνο. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καλεί την Ελλάδα να μη θέσει σε κίνδυνο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% και επισημαίνει πως ο στόχος αυτός δεν έχει αλλάξει, ούτε και πρόκειται να αλλάξει. Σε αντίθετη περίπτωση, μάλιστα, το Βερολίνο απειλεί την Αθήνα με αναστολή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και με «πάγωμα» της επιστροφής των κερδών των ελληνικών ομολόγων.

Θέματα αγοράς 

"Λουκέτο" επ' αόριστον μπαίνει από σήμερα στα διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται καμία εξέταση, ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση.
Τα ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα χαράτσια (clawback και rebate) που τα οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, καθώς όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των κλάδων, ο ΕΟΠΥΥ παρακρατά ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους και αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Τη συμπαράστασή τους στις νέες κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν εκφράζουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team