Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 10/10/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ανεβάζει τον πήχη των προβλέψεών του το ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, "βλέπει" 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως και το 2022, ενώ το 2023 υπολογίζεται σε 3% του ΑΕΠ.

Παρόλ’ αυτά, το Ταμείο δεν "βλέπει" περιθώριο υπερπλεονάσματος, που θα... ανοίξει και δημοσιονομικό χώρο πάνω από 3,5 δις ευρώ. Αυτά αναφέρονται στην έκθεση Fiscal Monitor που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί. Δεν γίνεται ωστόσο αναφορά στο θέμα των συντάξεων και των αντίμετρων.

-Στην 4η διαδοχική αναθεώρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 -προς τα πάνω και αυτή- μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 18 μηνών, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα ξημερώματα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση για τις δημοσιονομικές προβλέψεις, από την οποία προκύπτει ότι το ΔΝΤ ανεβάζει το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος στο 3,5% του ΑΕΠ.

-Με πιο ευέλικτο πλαίσιο θα γίνονται πλέον οι εταιρικοί μετασχηματισμοί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», το νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε από νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρη Αυλωνίτη, είναι δομημένο στη βάση των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2017/1132 και τον αντίστοιχο γερμανικό νόμο. Αυτή η επιλογή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθιστά το σχέδιο νόμου σύγχρονο, συστηματικά ενιαίο, αποτελεσματικό και πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

-Οριακή αύξηση της τάξης του 0,2% εμφάνισαν το 2017 οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, όπως προέκυψε από την ετήσια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017. Συγκεκριμένα, η μέση ετήσια δαπάνη ανά άτομο, διαμορφώθηκε σε 382 ευρώ, ενώ η συνολική ετήσια κατανάλωση ενδυμάτων -υποδημάτων κυμάνθηκε στα 4 δισ. ευρώ.

-Με ρυθμό 1,1% έτρεξε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Αναλυτικότερα η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Σεπτεμβρίου 2018 (έτος αναφοράς 2009=100,0) έχει ως εξής: Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Σεπτεμβρίου 2018 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2017, προέκυψε αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 με το 2016.

 

Χρήσιμη ενημέρωση 

-Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια ασφάλιση από 1/1/2019 από 20% σε 13,3%, όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

-Την εφάπαξ πληρωμή των επιπλέον ποσών που προκύπτουν ως ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, σε περίπτωση τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, προβλέπει εγκύκλιος του Ταμείου. Σε συνέχεια των οδηγιών που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για πάγια διαδικασία που προβλέπει την εφάπαξ καταβολή των επιπλέον ποσών. Συγκεκριμένα, οι οδηγίες αφορούν όσους μη μισθωτούς προχωρούν σε μεταβολή του εισοδήματός τους ή άλλων ασφαλιστικών στοιχείων μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας εκκαθάρισης των εισφορών. Ολόκληρη η εγκύκλιος στη Χρήσιμη Ενημέρωση του Β.Ε.Α   

-Ποσά που φτάνουν ως και τα 19.600 ευρώ από μειώσεις των νόμων 4051 κι 4093 στις επικουρικές και στις κύριες συντάξεις τους, και από επιστροφή «Δώρων», μπορούν να πάρουν πίσω οι συνταξιούχοι με αναδρομικότητα που ξεκινά από τον Ιούνιο του 2015 και μετά. Οι επιστροφές αυτές, απορρέουν από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη δημοσιευθείσα στις 11/6/2015 απόφασή του, και πάνω σε αυτή την απόφαση στηρίχθηκε το σκεπτικό του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, δικαιώνοντας σε πρώτη φάση το συνταξιούχο, με την αναδρομική καταβολή ποσού 11.184 ευρώ από το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ, για τις μειώσεις που επέβαλαν από το 2012 ως τις 23 Ιουλίου του 2015 με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team