Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 07/06/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Με την ψήφιση της τροπολογίας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου αναμένεται να ολοκληρωθεί η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής. Η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου κατατέθηκε στο νομοσχέδιο κύρωσης της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας.

- Στην κατάργηση όχι μόνο των διατάξεων που προβλέπουν την περικοπή του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ' επάγγελμα αγροτών, αλλά και των φορολογικών «αντιμέτρων» που προβλέπουν μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% το 2020, αναγκάστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση. 
Και αυτό διότι αν καταργούσε μόνο τις διατάξεις για την περικοπή της έκπτωσης φόρου, θα ήταν σαν να νομοθετούσε μια έκτακτη δημοσιονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 με ποσό ύψους 3,374 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,92 δισ. ευρώ, θα ήταν μη προβλεπόμενη απώλεια εσόδων, από τη μη εφαρμογή της περικοπής του αφορολογήτου και το 1,454 δισ. ευρώ, θα ήταν πρόσθετη απώλεια εσόδων από την εφαρμογή των «αντιμέτρων». Για δε το 2021 και τα επόμενα έτη, θα προέκυπτε ετήσια δημοσιονομική επιβάρυνση, συνολικού ύψους άνω των 3,8 δισ. ευρώ.

-Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, επιβραδύνθηκε σε σχέση με τα τρία προηγούμενα τρίμηνα, σύμφωνα με τα ολοκληρωμένα στοιχεία της Eurostat. Η αύξηση της απασχόλησης διατηρεί πάντως τη δυναμική της. Επιτάχυνση στην ανάπτυξη και σταθερή αύξηση της απασχόλησης καταγράφηκε στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Στην Ελλάδα το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση 1,3%, έναντι αυξήσεων 1,5% και 2,1% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Οι πρώην μνημονιακές χώρες, όλες σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα. Στην Κύπρο η αύξηση ανήλθε στο 3,5%, στην Ιρλανδία 2,6% (τέταρτο τρίμηνο 2018) και στην Πορτογαλία 1,8%. Στην Ισπανία, που πέρασε επίσης από πρόγραμμα, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 2,4%.

-Με μπαράζ τακτοποίησης φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και πληρωμών θα βρεθούν αντιμέτωποι πολλοί φορολογούμενοι. 
Έως τις 29 Ιουλίου, θα πρέπει περισσότερα από 6 εκατ. φορολογούμενοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, μετά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. 
Από το τέλος Ιουλίου, θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους φορολογούμενους που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, δηλαδή θα προκύπτει οφειλή φόρου. Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα προσεγγίσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.
Από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να ξεκινήσει η πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ εκτός απροόπτου, αν και γινόταν προσπάθεια η πρώτη δόση να καταβληθεί τέλος Αυγούστου ώστε η τελευταία να φτάσει στο τέλος Δεκεμβρίου. Αν τελικά η πληρωμή αρχίσει τον Σεπτέμβριο ο φόρος θα πληρωθεί έως και τον Ιανουάριο 2020. Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ανέρχεται σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Ο συνολικός λογαριασμός των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια και εξοφλούνται εφάπαξ.

-Έντεκα κατηγορίες υποψήφιων συνταξιούχων που είναι οφειλέτες θα ξεχρεώσουν µε παρακράτηση από τη σύνταξή τους σε έως 120 µηνιαίες δόσεις, ακόµη και αν έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης που εκκρεµεί. Το προνόµιο της 10ετούς αποπληρωµής κερδίζουν ακόµη και υποψήφιοι συνταξιούχοι που δεν κάνουν αίτηµα υπαγωγής στη νέα ρύθµιση, αρκεί να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 30 Σεπτεµβρίου.
Επίσης, όσοι ασφαλισµένοι υπαχθούν στη ρύθµιση έως τις 30 Σεπτεµβρίου, µπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης οποτεδήποτε, διατηρώντας το δικαίωµα αποπληρωµής σε έως 120 δόσεις, µε µηνιαία παρακράτηση από τη σύνταξη. Μέσω του διπλού «κουρέµατος» οφειλών, λόγω επανυπολογισµού και διαγραφής κατά 85% των προσαυξήσεων, αναµένεται να «απεγκλωβιστούν» περίπου 80.000 ασφαλισµένοι οφειλέτες. Πάνω από 2.500 έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθµιση.

-Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2011, υποχώρησε το Μάρτιο η ανεργία. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ανέργων μειώθηκε στο 18,1%, έναντι του πτωτικά αναθεωρημένου ποσοστού 18,4% του Φεβρουαρίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ).  Ο αριθμός των ανέργων, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, μειώθηκε κατά 103.615 άτομα. Μεταξύ των νέων ηλικίας 15-24 ετών, που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη από την ανεργία, το ποσοστό υποχώρησε στο 40,4% τον Μάρτιο από 41,7% τον ίδιο μήνα του 2018.
© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team